Sportul romanesc performant!?

ion-tiriac_06_6941fd9a17Ion Ţiriac este de părere că România este ţara cu cele mai bune rezultate la Jocurile Olimpice din 2012, iar argumentaţia lui se bazează pe faptul că aria de selecţie din ţara noastră este extrem de redusă.

„Sportul românesc a avut cel mai mare succes comparativ cu celelalte domenii. Vă spun o treabă care o să şocheze pe toată lumea, dar am dreptate! La Jocurile Olimpice, România este prima ţară din lume! La gimnastică, noi alegem 5 participanţi din 100, iar SUA are 10 mii! Faceţi un calcul matematic simplu şi îmi veţi da dreptate. E logic!”, a declarat Ţiriac pentru Digi24.

România a încheiat Jocurile Olimpice de la Londra pe locul 27 în clasamentul pe medalii, cu nouă medalii – două de aur, cinci de argint şi două de bronz.

Mare adevar spune domnul Ion Tiriac. Conform raportului statistic din noiembrie 2012 al Federatiei Sportului Scolar si Universitar din cadrul MECTS, avem in Romania:
– 21.248 de scoli in mediul preuniversitar;
– 3.139.355 de elevi;
– doar 47.787 de elevi sunt sportivi (22.474 practica sporturi individuale iar 25.313 sporturi de echipa) acestia fiind pregatiti de un numar de 1.592 de antrenori/profesori;
Tragem concluzia ca doar 1.4% dintre elevi practica un sport de performanta ceea ce inseamna o mare problema functionala pentru sportul romanesc.
Performanta este rezultanta unei educatii in timp. Ea vine ca urmare a unei selectii, a unor perioade de initiere si dezvoltare a abilitatilor pe fondul asigurarii unor conditii optime de pregatire si refacere dupa antrenament sub directa supraveghere a unor tehnicieni pregatiti si suficient de motivati (financiar dar nu numai).
Baza piramidei sistemului national sportiv o reprezinta peste tot in lume sportul scolar si universitar. Sportivii de performanta selectionati pentru loturile nationale reprezentative sunt varfurile de forma si pregatire al unui moment anticipat si stabilit conform planurilor de pregatire. Cu siguranta, acesti sportivi, ajung modele si exemple demne de urmat pentru multi dintre cei tineri care sunt in faza de initiere.
Din pacate in Romania sistemul nu functioneaza asa. Modelele sunt din ce in ce mai putine pentru ca numarul de practicanti este foarte scazut, statul roman nu incurajeaza practicarea diverselor forme de activitati sportive ca parte componenta a educatiei generale, tehnicienii sunt complet demotivati si in unele ramuri de sport lipsesc cu desavarsire.
Karpov spunea acum 20 de ani: ” Energia la copii este ca o reactie de fusiune nucleara. Daca stim sa o controlam, avem energie. Daca nu, avem o bomba”.
Declaratiile multor oameni de moment privind relansarea sportului romanesc, sunt simple vorbe in vant, iar natiunea romana se „sinucide” lent asistand pasiv la moartea sa, ca la o piesa de teatru ieftin.

Comments: 1 reply added

Join in: leave your comment