Sport in Romania? Nu avem asemenea prioritati! O finantare rusinoasa si un buget scandalos intr-un an preolimpic!

Federaţiile sportive au aflat ieri pe cîţi bani se vor putea baza în acest an: cu 40% mai puţini decît în 2010. Toţi preşedinţii federaţiilor sportive naţionale au primit ieri după-amiază un ordin din partea Autorităţii Naţionale pentru Sport şi Tineret, semnat de către preşedintele Doina Melinte. A fost documentul prin care li s-a comunicat suma pe care se vor putea baza în acest an. Fără nici o discuţie în prealabil. Le-au fost depăşite şi cele mai sumbre aşteptări.

„Am primit cu peste patruzeci la sută mai puţini bani decît anul trecut. Şi asta în anul preolimpic, în care sportivii trebuie să fie prezenţi la cît mai multe competiţii şi să primească cele mai bune condiţii de pregătire pentru a obţine calificarea la Olimpiada de la Londra”, a declarat preşedintele FR Atletism, Sorin Matei. Acesta consideră că „în ţara asta nimeni nu mai ţine cont de nimic”.

 Şi gimnastica nu a scăpat de austeritate maximă. „Nu pot să vă spun în procente cu cît am primit mai puţin, dar este o sumă considerabilă. Este o greşeală majoră de concepţie să-mi spună ce fonduri să aloc pentru salarii avînd în vedere că antrenorii detaşaţi la loturile naţionale sînt şi ei angajaţi, iar fără antrenori, gimnastica nu există!”, a susţinut Adrian Stoica, preşedintele FR Gimnastică.

 Şefa canotajului românesc, Elisabeta Lipă, nu a văzut încă documentul. „Am aflat că a sosit ordinul la birou, dar eu deja plecasem. Ştiu că bugetul este mai mic, dar voi afla acest lucru miercuri”, a spus fosta canotoare.

 Există însă şi oameni fericiţi în sportul românesc. FR de Kaiac-Canoe a primit aceeaşi sumă ca şi anul trecut. „Noi avem aceeaşi finanţare ca în 2010. Cred că ne vom descurca avînd aceşti bani”, a mărturisit Ioan Bîrlădeanu, preşedintele FRKC.

 „Toată lumea din sport ştie că anul preolimpic este cel mai costisitor an dintr-un ciclu olimpic. Este anul în care se obţin calificările la Jocurile Olimpice” Ioan Dobrescu, secretar general COSR.

 Bugetul alocat Federaţiilor Sportive Naţionale pentru anul 2011 este de 61.975.000 Ron din care s-au reţinut 10% conform prevederilor art 21 (4) din Legea 500/2002 prinvind finanţele publice cu modificările şi completările în vigoare.

Suma repartizată este de 55.368.755 Ron insemnad aproximativ 12,7 milioane euro (cate 0.47 eurocenti/locuitor al acestei tari), 0,065% din PIB, echivalentul a 2,2 km de autostrada si o rusine pentru miscarea sportiva din Romania.

Va reamintesc bugetul Angliei in sport pentru 2011 pentru ca tot este an preolimpic si in 2012 vom participa la Olimpiada de la Londra: 456 milioane lire sterline echivalentul a 640 milioane euro.

Sa ne fie clar:

Romania: 12,7 milioane euro;

 Anglia : 456 milioane euro;

Alte cuvinte sunt de prisos.

sursa; gsp.ro si site oficial ANST

Lista completa a bugetelor fiecarei federatii pe; http://www.anst.gov.ro/stiri/acte-normative-in-vigoare/210_situaia-repartizrii-sumelor-din-bugetul-anst.html

Comments: 1 reply added

  1. Sultana 20 martie 2011 Răspunde

    Sa va mai spun ca aici in Coreea de sud doar pentru persoanele cu disabilitati implicate in sport se aloca numai putin de 30 milioane de dolari pentru anul in curs, si ca au un centru paraolimpic pe care Romania nu il poate asigura sportivilor angrenati in jocurile Olimpice nici in 50 de ani in ritmul acesta. Noi inca mai antrenam saritura in apa la saltele in sala acoperita. Macar sa ne multumim ca avem sala nu???....

Join in: leave your comment