Politizarea excesiva a sportului este una din cauzele regresului pe care acest fenomen il cunoaste in Romania zilelor noastre alaturi de slaba finantare si lipsa de strategie.
Daca aceasta implicare ar fi constat in campanii nationale prin care am fi fost informati si ajutati sa ne apropiem mai mult atat noi cat si copiii nostri de miscare si sport ca mijloace de inbunatatire a starii de sanatate si a educatiei, am fi spus pe buna dreptate UAU, ce interesant.
Daca Legea Bugetului pe 2011 ar fi alocat fenomenului sportiv 1% din PIB am fi asistat la o revigorare a acestui fenomen si ar fi fost nu un act de curaj ci o absoluta normalitate. Cu cei aproximativ 0,063% (11.4 mil euro) ne vom indrepta cu pasi linistiti spre prapastie, bucurosi si cu sticla in mana, ca o natiune petrecareata ce suntem.
In afara de diferenta enorma privind conditiile de antrenament si pregatire dintre sportivii romani si cei englezi care vor participa la Olimpiada de la Londra din 2012, constatam cu tristete si alte lucruri.
Anglia, pregateste participarea sportivilor ei la aceasta Olimpiada chiar dinainte de a fi acordata organizarea de catre CIO – Londrei. Anglia are strategii. Natiunea este interesata prin reprezentantii sai politici de starea de sanatate a populatiei, politicile in acest sens, indicii de mortalitate si cauzele lor fiind o preocupare permanenta ale structurilor care se ocupa de fenomenul sportiv.
Aflam recent ca, guvernul britanic aloca de 25 de ori bugetul ANST -ului din Romania unei campanii de promovare a alimentatiei sanatoase.
380 mil euro este o suma mult mai mare decat 11, 4 mil ? Cu siguranta da. Cel putin matematic asa arata.
Daca mai pui la socoteala imensa suma alocata organizarii Olimpiadei de la Londra (9,3 miliarde lire sterline) si a conditiilor de pregatire ale sportivilor englezi care beneficiaza de un buget de 321 milioane lire sterline si mai adaugam si 135 milioane alocate Comitetului Olimpic Englez pentru pregatire in 2011, vedem de fapt ca sportivul roman (mai putin egal decat cel britanic), va avea rezultate intamplatoare la marele eveniment de anul viitor.
La o prima vedere cand ii vedem la start, sportivii sunt egali, nu? Doua maini, doua picioare, poate chiar si acelasi tip de echipament…Care e diferenta?
Diferenta este ca poate noi, nu imbracam 9poate) pe cine trebuie. Poate ca adevaratii nostri performeri pasc oile in mediul rural sau stau in internet -cafe in mediul urban. Ce facem pentru aschimba acesta situatie?
Sportivii romani care vor participa la Olimpiada de la Londra si au o varsta intre 21-25 ani trebuiau sa se bucure de o selectie riguroasa in perioada 1995-2000. Din pacate, chiar daca unele voci strigau cu putere ca este necesara aceasta selectie si o finantare mai consistenta, in acea perioada nu era cine sa-i asculte.
ATENTIE! Participarea Romanei la Olimpiada din 2020 si 2024, este pusa serios sub semnul intrebarii pentru ca performerii nostri care ar trebui sa ne reprezinte la aceste competitii au alte preocupari; consuma etnobotanice, sunt fumatori inraiti si consumul de alcool nu este strain de persoana lor, stau si socializeaza pe internet in loc sa-i regasim in salile de sport si pe pistele de atletism.
De ce politizarea nu inseamna programe nationale de informare, modernizare si dezvoltare infrastructura sportiva, selectie si promovare a sportivilor, un cadru sanatos atat pentru sportivi cat si pentru antrenori de practicare a sportului de performanta, formarea si promovarea de modele a lumii sportului care sa atraga natiunea spre cultura miscarii si a educatiei prin sport?
Nu avem suficienti oameni care sa strige AJUTOR! ATENTIE MURIM CA NATIUNE!
Nu alocam suficiente fonduri financiare!
Nu avem programe si strategii pentru urmatorii 12-20 de ani!
Nu avem o competitie nationala care sa umple prapastia creata intre sportul scolar si cel de inalta performanta!
…Iar lista de NU ar putea continua.
In timpul comunismului la unul din cluburile emblematice ale sportului romanesc a fost numit in conducere un…tovaras. Acest individ, prezent la sedinta de analiza pe anul precedent, asista cum presedintii de sectii prezinta rapoartele de activitate si noteaza de zor. S-au obtinut urmatoarele rezultate, s-a sarit la lungime 6.47 m, in inaltime 2.13 m s-a obtinut la 100m feminin 10.54 s, etc.
Cand a venit randul respectivului tovaras sa ia cuvandtul, acesta a inceput cu:
Tovarasi, rezultatele dvs sunt bune, dar conform politicii partidului trebuie sa imbunatatim aceste rezultate. De exemplu la saritura in lungime sa sarim 7.00 m, la inaltime 2.20, iar tovarasa de la 100m viteza sa depaseasca 11 secunde tovarasi…In sala liniste…
Sper din tot sufletul sa nu mai traim momente penibile ca acestea.
Pingback: supravietuire 2012 | noduri folositoare | despre 2012
[…] De asemenea poti citi si aceasta pagina: http://calimanvictorconstantin.wordpress.com/2011/01/11/implicarea-politicului-in-sport/ Tags: noduri, noduri animate, noduri folositoare, pregatire 2012, supravietuire […]