SOS Sportul romanesc!

Politizarea excesiva a sportului romanesc reprezinta dupa parerea mea, cel mai mare pericol pentru dezvoltarea acestui domeniu.

Exceptand Rusia, China  si Romania, nicaieri in lume nu mai regasim tipul de organizare centralizat, cu structuri de drept public, o politizare excesiva si o finantare ,,controlata” politic. Daca Rusia si China sunt doua state care investesc masiv in sport si au politici stabile care aduc rezultate in planul performantei fiind pe podium la mai toate evenimentele internationale de anvergura, noi continuam sa functionam intr-un sistem care nu seamna nici a cal, nici a magar.

In conformitate cu principiul bunei guvernanțe în sport, UE respectă autonomia organizațiilor sportive dar, în același timp, promovează respectarea următoarelor principii: democrație, transparență, responsabilizarea în luarea deciziilor, promovarea incluziunii în reprezentarea părților interesate.

Daca discutam despre finantarea in sport, organizarea sportului in structuri de drept privat de tipul asociativ, reprezinta viitorul ca organizare, singurul care poate repecta prinicipiile promovate in acord cu buna guvernanta in sport.

Comisia Europeana încurajează angajatorii, sportivii și lucrătorii din domeniul sportului să definească relațiile de muncă prin intermediul dialogului social european. Există comitete de dialog social pentru sportul profesionist, sportul amator și pentru activități de agrement-loisir.
Comisia Europeana pentru Ocupare a Fortei de Munca, Incluziune si Dialog Social a demarat acum 3 ani un proiect prin care se stabilesc detaliile Contractului Colectiv de Munca in Sport.
Asociatia Politici Noi ale Sportului din Romania este membru al EASE (European Association of Sport Employers) iar subsemnatul activez ca membru expert in acest proiect care va fi promovat ca directiva europeana.
Urmatorul pas pentru tara noastra, va fi stabilirea unui Contract Colectiv de Munca pe Ramura de Sport. Este laudabil demersul unor federatii sportive nationale care au incurajat infiintarea de sindicate ale sportivilor. Pentru a stabili conditiile unui Contract Colectiv de Munca avem nevoie si de o asociere a angajatorilor in sport. Impreuna, cele doua parti pot stabili conditiile Contractului Colectiv de Munca pe Ramura de Sport.
Dupa cum bine stim, federatiile sportive nationale sunt structuri de drept privat si de utilitate publica. Deciziile comisiilor din cadrul federatiilor au caracter de act normativ in instanta de judecata. Pentru a evita eventualele conflicte si derapaje, este recomandabil sa ne organizam in acest format.

Foarte important de retinut este incurajarea principiului ,,Carierei duble pentru sportivi”. UE pledează pentru educarea și formarea profesională a tinerilor sportivi talentați în paralel cu antrenamentele sportive intensive, pentru a-i pregăti pentru o carieră dublă. Orientările UE privind carierele duble ale sportivilor (2012), arată cum pot promova politicile naționale și europene acest obiectiv.

Finantarea multianula a proiectelor si programelor sportive, trebuie inteleasa ca un mecanism necesar unui domeniu cu o anumita specificitate cum este domeniul sport.
Daca resuscitarea in 2019 a sportului romanesc inseamna investitii consistente din fonduri publice de catre administratiile publice, in viitor este recomandat ca sarcina financiara sa fie transferata de pe umerii statului pe umerii mediului privat. Pentru aceasta, avem nevoie de parghii lucrative:
– modificarea legii sponsorizarii;
– modificarea legii EFS 69/2000 in sensul intaririi obligativitatii administratiilor publice de a sprijini si investi in infrastructura si activitate sportiva, cu precadere pentru sport scolar si universitar;
– modificare legii finantelor publice pentru a face lucrativ mecanismul de finantare multianuala in sport;
– pachet de modificare legislativa pentru reorganizarea sportului scolar ca baza a piramidei sportului romanesc.

Eforturile oamenilor de sport si a conducatorilor de structuri sportive, trebuie sa fie concentrate astfel incat sa gasim raspunsuri la urmatoarele intrebari:

1. Structurile Sportive pot beneficia de finantare in lunile in care nu avem Bugetul de Stat repectiv Bugetele administratiilor publice aprobate?

Din punctul meu de vedere, exista toate conditiile de a beneficia de finantare. In conformitate cu prevederile Legii Finantelor Publice ,,actiunile nou aprobate si activitatea institutiilor subordonate se finanteaza in raportul de 1/12 din bugetul anului anterior”. Asta inseamna ca structurile de drept public, odata cu aprobarea calendarelor sportive anuale, pot beneficia de finantare in raportul stabilit de legiuitor. Deasemenea, structurile de drept privat sau entitatile stabilite la art. 18^1 alin 2 din legea 69/2000 care sunt finantate pentru proiecte si programe sportive prin mecanismul de finantare multianuala ( nu prin finantare nerambursabila in baza legii 350/2005), pot beneficia de finantare in aceasta perioada.

2. Structurile Sportive de drept bublic, pot angaja in anul bugetar in curs cheltuieli pentru actiuni sportive care se desfasoara in anul bugetar viitor (taxe de participare, avansuri pentru servicii de masa, cazare, etc. pentru evenimentele sportive)?

In contextul legislativ actual, nu. Dar daca se va aproba modificarea LFP in formatul propus mai jos, se va putea!

#politicisport

Comments: no replies

Join in: leave your comment