Singapore

In Singapore criza nu a lovit ca mai in toata lumea. Cu o populatie de aproape 5 milioane de locuitori cu tot cu expatriati (2 mil-care sunt creierul acestei zone) si intinsa pe o suprafata relativ mica de 137 kmp  au avut in 2010 o crestere economica de 14,5%.

Numele provine din mayesiana Singapura (Sanskrit सिंहपुर „Lion City”).

Cladirile impresionante nu sunt atat de socante pe langa succesul amalgamului intercultural pe care aceasta zona ti-l ofera. Toate tipurile de cetateni de pe toata planeta convietuiesc destul de armonios intr-o zona guvernata de niste legi foarte clare.

Rupti in 1964-1965 de Regatul Britanic au ajuns la concluzia ca singuri nu pot reusi. Au cerut suportul si au stat pentru o perioada foarte scurta in Federatia Malayesiei. Succesul a fost garantat de o persoana cu viziune si curaj. Numele acestui om este Lee Kwan Yeu.

Taximetristii spun ca dupa vizita hoataratoare de despartirea de Malayesia Lee Kwan Yeu a tinut un discurs la televiziunea publica, de 3 ore, timp in care toti cei care s-au uitat au plans. Mesajul era foate simplu: nu avem nici un viitor cu Malayesia dar eu va promit ca in 35 de ani va scap de saracie.

Si acest lucru s-a intamplat. Cum? Cu reguli foarte clare, cu politici financiare prin care si-au atras investitori care si-au dat seama ca aici poate fi un paradis fiscal. Impozitul este pe venitul anual, nu pe profit si fara alte chichite.

Tva -ul este de 6% si este pentru toata lumea. Daca arunci o guma pe strada ai 1000 dolari amenda si  chiar poti fi inchis. Procesele nu dureaza mai mult de trei saptamani si nimeni nu este mai presus de lege-adica imunitate damboviteana ca la noi. Daca mergi cu bicicleta printr-un pasaj subteran pietonal la fel-amenda 100 dolari. Pedeapsa capitala este inca spanzuratoarea. Prostitutia si drogurile sunt ilegale. Nimeni nu greseste pentru ca „plateste”. In plus daca ai facut evaziune fiscala de 2 mil dolari si esti prins dupa 35 de ani, platesti. Nu se abroga pentru ca s-a intamplat demult… Mai mult decat atat, vei plati de 5 ori suma delapidata, adica 10 mil dolari, plus cate doua lovituri de bici pentru fiecare an de puscarie primit. Loviturile in avans…

Este statul cu cea mai mica rata de criminalitate din Asia. De ce oare?

Comments: no replies

Join in: leave your comment