Bali este una din destinatiile turistice atractive din zona asiatica unde intalnesti o tara a contrastelor locuita de oameni foarte primitori si amabili.
Este o insula mică, în estul insulei Java, la aprox 8 grade de ecuator, cu o suprafață de 5633 km², distanța cea mai mare fiind de 140 km în lungime, iar în lățime de 80 km.
Aeroportul este in Dempasar care este de altfel si capitala administrativa a insulei. De cum iesi din aeroport te izbeste caldura specifica acestui meridian dar si specificul acestei zone cu strazi inguste si foarte aglomerate, un adevarat furnicar compus din mii de motociclete si masini.
Merita vizitate templele cu o arhitectura specifica, religia hindu fiind cea majoritara pe insula. Fiecare templu are povestea lui. Bali cu o populatie de aproximativ 4 milioane de locuitori are in jur de 125.000 de temple. Practic, la fiecare casa gasim cate un mic templu.
Ubud este oras situat in mijlocul insulei, fosta capitala a regatului Bali, cucerit de olandezi prin secolul al XVIII lea si revenit in Indonezia imediat dupa cel de al doilea razboi mondial. Trebuie neaparat mers la unul din spectacolele de dans si arta balineza care se tin in fiecare seara incepand cu ora 19,00 chiar in curtea palatului regal.
Populatia bastinasa este impartita ca si in Japonia pe caste si ierarhii in societate. Fiecare stie din ce categorie face parte si isi vede de treaba contribuid la dezvoltarea societatii. Avem nobili inca, regele traieste la Ubud dar nu are drepturi decat simbolice, preoti si luptatori (razboinici), artisti si agricultori.
Este interesant cum si-au pastrat traditiile din mosi stramosi fiecare localitate-sat avand cate o ocupatie. Sunt sate in care populatia se ocupa doar cu pictura, altele cu ceramica, unele cu prelucratul argintului si a aurului iar altele pur si simplu sunt agricole.
Iesind din orase intalnim peisaje extraordinare cu plantatii de orez dar nu numai. Ce este interesant este faptul ca unele plantatii de orez sunt doar pentru „fun” nepunandu-se problema rentabilitatii ci doar o continuare a traditiei. Statistic Bali consuma aproape 60% din orez din import. Insa frumusetea acestor plantatii pe langa si chiar in interiorul resorturilor turistice face toti banii (pentru ei dar si pentru turisti).
Nu am ajuns pana pe plajele insulei ci m-am concentrat mai mult pe vizitele din interiorul ei unde regasim cateva atractii interesante: vizite prin satele cu specific (pictura, ceramica, argint, etc.) plantatii de orez, vulcanul Agung si zona lacului cu acelsi nume, templele (care sunt foarte multe dar nu trebuie ratat templul mama-Besakih, de o frumusete unica).
Ati citit ” Eat, pray, love” ? A fost si ecranizat rolul scriitoarei fiind jucat chiar de Julia Roberts. Ei bine daca mergeti la Ubud puteti sa-l vizitati pe celebrul vrajitor Ketut Lyiar care i-a schimbat viata scritoarei Elizabeth Gilbert. Este un tip controversat si sofisticat in acelasi timp. Va puteti lua numar de ordine pentru ca omul este foarte ocupat, stati la rand dar niciodata nu veti intra la ora stabilita.
Soferii de taxi sunt enciclopedii ambulante. Stiu si cunosc tot ce misca. Viata este o negociere continua. Nu va lasati pacaliti si negociati tot.
Nu ratati Monkey Forrest o celebra padure in care regasiti, ce altceva decat maimute si padure. Bucurati-va de frumusetea peisajelor, simplitatea vietii si soarele arzator. Combinati calatoriile cu zile de relaxare in resort unde puteti beneficia de ore extraordinare petrecute la spa sau pe marginea piscinei. Viata este mai ieftina ca in Romania iar oamenii mult mai politicosi si ospitalieri.
Enjoy in Bali travel!
buna,in octombrie am sa ma duc sa vizitez bali,am vazut ca ai mentionat ca acel celebru vrajitor din filmul" eat ,pray,love" chiar exista,sunt curioasa daca stii mai exact care este numele lui si cum as putea sa-l gasesc mai exact acolo ,multumesc mult.
Ketut Lyiar. Locuieste in Ubud. Orice taximetrist te poate duce la el. Succes!