Legea Capitalei si referendumul din 19 iunie

Ar trebui sa ne punem cu totii mainile pe cap. Sa ascultam flacara violeta cum si ce ne transmite.

Trecand peste inadvertentele si gafele facute de fractiunile politice privind organizarea referendumului pentru Legea Capitalei propusa de catre PDL, recunoastem de departe, izul de sarlatanie a celor care au ales data organizarii si setul de intrebari. Iar acestia sunt “ganditorii-de-la-modrogan” specie pe cale de disparitie, carora flacara violeta le-a transmis direct de la sursa cum sa aranjeze intrebarile astfel incat, raspunsurile sa ne fie foarte clare.

 Ca intr-o piesa prosta de teatru, avem tot mai mult senzatia ca, traim intr-o tara populata de smecheri, fara principii si prostirea cetateanului a devenit ocupatia primordiala a unora. Acesta, cetateanul, este preocupat de alte aspecte existentiale pentru ca, deliberat a fost condus pe acest coridor al supravietuirii, unde banii nu mai sunt suficienti pentru ratele la banca, pentru intretinere si pentru mancare. Nu mai vorbim de medicamente pentru ca deja sunt un lux pentru multi dintre noi. Vizita la un spital este o aventura care se poate termina foarte prost, avand toate sansele sa nu fim primiti sau mai mult, in cazul in care suntem grav bolnavi sa fim lasati sa murim la intrare.

 Batalia pentru Bucuresti este in aceasta perioada una ideologica si un test pentru masurarea puterilor. Este vorba intradevar si de bani. Multi bani dar mai ales interese meschine.

Orasul Bucuresti are nevoie de o strategie unitara. S-a dovedit insa ca, incorsetat in oricate legi, sistemul este la mana unora care dau derogari de la prevederile privind cate etaje avem voie sa construim, ce fel de arhitectura ne permitem pentru anumite zone sau chiar defrisarea unor parcuri pentru a construi birouri. Mentalitatea balcanica ne arunca fara sa vrem in malaxorul in care, cel care detine butonul (puterea), va ceda presiunilor si incet incet regulile nu vor mai avea sens. Mai mult decat atat – manadatul dat de catre cetatean- se transforma intotdeauna intr-o maladie ireversibila in care simptomele primare sunt de a uita complet ce bazaconii am promis in campania electorala si in faza a doua frustrarea si neputinta ii conduc pe cei alesi catre drumul pierzaniei ghidati fiind de un motto binecunoscut: “Daca tot nu mai pup nici un mandat, macar sa fur acum cat mai pot!”. ,

Un buget de câteva miliarde de euro şi apropierea alegerilor locale de anul viitor, aceasta este miza referendumului bucureştean. Bucureştenii vor trebui să se pronunţe dacă primarii de sector vor mai fi aleşi de cetăţeni, dacă vor dispărea consiliile locale din sectoare, dacă bugetul va fi centralizat, dar şi dacă vor fi alegeri uninominale pentru consilierii generali.

 Primăria Capitalei a fost adesea văzută ca o trambulină spre poziţii mai înalte în stat, inclusiv pentru cea de preşedinte, motiv pentru care unii au început deja să-şi facă planuri pentru alegerile locale din 2012. Elena Udrea este unul din potentialii candidati care trebuie in viziunea democrat-liberalilor nu numai sa ia primaria generala dar de ce nu, sa-l inlocuiasca pe Traian Basescu la Cotroceni.

In aceasta ecuatie intram si noi bucurestenii de rand care avem o miză importanta. Personal nu sunt de acord ca fondurile vor fi distribuite echitabil si vom avea acces la servicii mai bune. In alta ordine de idei, nimeni nu cunoaste mai bine problemele fiecarei zone deact cetateanul de rand. Acesta are acces la intalniri cu alesii locali in cazul in care doreste. Este putin probabil ca cei 90 de consilieri vor avea o agenda in care cetateanul sa se regaseasca cu probleme lui ” minore”.  Recunoscuti fiind ca inceti si incurcati in birocratie, am mari indoieli ca sistemul va fi mai performant si serviciile mai de calitate.

 La noi functioneaza un principiu cunoscut inca din 1990: daca ceva merge bine trebuie facute schimbari si experiente pentru a le fi doar unora bine…Asa am ajuns sa nu mai producem nimic in afara de datorii pe credite luate fara discernamant intr-un sport national bazat pe jocuri colective de genul: cine fura mai mult, cine da spaga mai mare… Daca Adriean Videanu poza in marele edil care a rezolvat marile probleme ale Bucurestiului si din fotoliul sau spunea tuturor celor care-I treceau pragul “bucurestenii m-au ales” …nu ca o scuza ci mai degraba ca o acoperire pentru toate bordurile schimbate de cate 3-4 ori pe fiecare strada, ne gandim totusi ca Elena Udrea ar rezolva una din cele mai mari probleme ale acestui oras: parcarile. Mai intai cu siguranta ne va promite marea cu sarea si chiar plantarea de flori si pomisori pe marginea autostrazilor suspendate construite de Oprescu. Apoi cu siguranta va construi parcari care vor fi date in administrare ghiciti cui? Pai firmei care le administra inainte de a veni Oprescu: firma domnului Cucos…nimeni altul decat sotul doamnei blonde cu aere prezidentiale.

Cum sunt administrate alte capitale europene? Iata o analiza comparativa.

 Budapesta.

 Capitala Ungariei are o organizare administrativă chiar mai descentralizată decât cea a Bucureştiului. Budapesta are 23 de districte, fiecare având un primar ales şi un consiliu local, pe lângă primarul general şi consiliul general. Mai mult, edilii districtelor nu sunt subordonaţi primarului general. Serviciile şi activităţile care ţin de districte cad în sarcina consiliilor locale, iar cele legate de calitatea de capitală şi cele care privesc mai multe districte sunt coordonate de primăria generală.

 Paris

 Locuitorii Parisului nu-şi aleg primarul prin vot direct. Ei votează doar consiliul general, în două tururi de scrutin, iar din rândul acestuia consilierii aleg un primar general, cu un mandat de şase ani. Parisul este împărţit în 20 de arondismente, fiecare dintre ele având un consiliu local, ales prin vot direct. La fel ca în cazul primarului general, consilierii locali sunt cei care aleg primarii de arondismente.

Praga

Capitala Cehiei are o adunare municipală cu 70 de membri, care alege primarul general pentru un mandat de patru ani. Din rândul membrilor adunării este ales şi consiliul general, format din 11 membri. Praga este împărţită în 22 regiuni administrative, fiecare având câte un primar şi un consiliu local, care se bucură de autonomie.

CE SE SCHIMBĂ?

 Dacă bucureştenii votează pentru schimbarea organizării administrative a Capitalei, Bucureştiul va deveni un oraş mult mai centralizat, cu un singur consiliu general şi un singur buget. Primarul general este ales uninominal, iar durata mandatului său va fi de patru ani. Consiliul Municipal îi va alege pe cei şase primari de sector, care vor avea statut de viceprimari. Sectoarele vor fi tot şase şi îşi păstrează denumirea, dar vor deveni subdiviziuni administrativ-teritoriale, fără personalitate juridică.  Cei 90 de consilieri municipali vor fi aleşi prin vot uninominal. Consiliul aprobă bugetul general şi stabileşte bugetele sectoarelor, impozitele şi taxele locale, administrează bunurile aflate în proprietatea primăriei şi aprobă planurile urbanistice.

Elena Udrea si implicit PDL, au nevoie de accesul direct la pusculita Primariei Generale din care sa –si traga fondurile pentru campania electorala pentru parlamentare si apoi pentru prezidentiale. Toata morisca financiara creata in jurul lor trebuie alimentata cu bani. Multi bani!  Actualii primari şi consilieri de sector care mai vor un mandat, ca şi cei care ar vrea să candideze pentru o funcţie, dar nu au nici o şansă la Primăria Capitalei sau consiliul general, sunt principalii perdanţi, dacă bucureştenii se pronunţă pentru noua legislaţie. Chiar dacă primarii de sector prind un loc în consiliul general, aceştia nu vor mai avea pe mână bugetele locale şi nici nu vor mai controla servicii publice importante.

SITUAŢIA ACTUALĂ

Conform Legii administraţiei locale, Capitala are un primar general şi şase primari de sector, aleşi prin vot direct. Sectoarele sunt unităţi administrativ-teritoriale, administrate de consilii locale, şi au bugete proprii, care variază de la sector la sector. Consiliul General are 55 de membri, iar numărul consilierilor locali este stabilit în funcţie de populaţia fiecărui sector.

 ÎNTREBĂRILE DIN 19 IUNIE

 Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?

Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?

Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?

 Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?

 Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?

Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?

Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?

 Părerea sociologilor: „Întrebări şmechere, confuze, cu răspunsuri induse” Cele şapte întrebări la care vor răspunde bucureştenii la referendumul din 19 iunie sugerează răspunsurile şi nu au ce să caute într-un astfel de sondaj, spun sociologii. „Unele dintre ele sunt întrebări de genul «E bine că e bine?» Sugerează răspunsurile, confuzează şi la ele nu se poate răspunde cu da sau nu”, spune sociologul Alfred Bulai. Specialistul este de păerere că astfel de întrebări nu au ce căuta într-un referendum democratic pentru că „şmecheria” din spate este „grosolană”: „Vor să sugereze că e rău în Bucureşti şi că e nevoie de o schimbare. Dar nu o fac aşa cum trebuie, încearcă să păcălească. Pe de altă parte, dacă mă întrebi dacă sunt de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ, e clar ce-ţi răspund. Sunt întrebări şmechere”.

O părere similară are şi sociologul Vasile Miftode, care găseşte confuze întrebările stabilite de consilieri. „Nu e de ajuns un răspuns cu «da» sau «nu» la asemenea întrebări. Când mă întrebi dacă sunt mulţumit cum s-a dezvoltat Bucureştiul, nu-mi ajunge să aleg între «da» sau «nu». Cu unele lucruri sunt mulţumit, cu altele nu, poate. Sunt întrebări confuze şi unele, chiar inutile. În plus, la referendum nu merg atâtea întrebări”.

Comments: no replies

Join in: leave your comment