Lumea la un pas distanta de o mare criza

Aflam de pe money.ro ca Banca Mondiala si FMI au cateva preocupari legate de criza alimentelor. Conform unor rapoarte ale ONU suntem la un pas distanta de o mare foamete. Pe noi, aceasta criza, este foarte posibil sa ne afecteze dramatic. Nu mai producem nimic si nici prognozele pentru agricultura nu sunt imbucuratoare.

Anul trecut, 44 de milioane de oameni au coborât sub pragul sărăciei din cauza preţurilor mai mari la alimente. Un avans de 10% al indicelui preţurilor ar împinge alte 10 milioane de persoane sub limita sărăciei. Indicele preţurilor la alimente calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite a înregistrat o crştere de 25% anul trecut, cel mai rapid avans din 1991, iar în februarie a atins un nivel record. „Creşterea preţurilor la mâncare este în prezent cea mai mare ameninţare pentru săraci. Suntem la numai un şoc distanţă de o criză de amploare. În multe cazuri stocurile sunt scăzute. Un singur eveniment major legat de vreme în unele din aceste regiuni ar putea împinge oamenii peste limite”, a declarat Zoellick în timpul unei conferinţe de presă organizată la finalul unei serii de întâlniri între reprezentanţi ai BM şi Fondului Monetar Internaţional.

Şeful BM se opune interzicerii exporturilor, practică folosită de unele state pentru a menţine, artificial, preţurile scăzute. Fermierii din Rusia, la un moment dat al doilea mare exportator de cereale la nivel global, cultivă în acest an agricol cea mai redusă suprafaţă din ultimii patru ani, după ce sostarea exporturilor de către guvern a păstrat preţurile scăzute.

In Romania sute de mii de ha agricole care produceau in anii „80 suficiente produse atat pentru noi dar si pentru o mare parte a Europei produc acum doar…loboda.

Acest lucru este posibil pe de o parte pentru ca s-au distrus toate investitiile acelor ani (sisteme de irigatii, utilaje, depozite, instalatii diverse), pe de alta parte UE rade pe sub mustati vazand ca nu avem preocupari agricole si am devenit incet incet una dintre cele mai lenese natiuni din uniune care cumpara pana si patrunjel din Turcia.

Partea „vesela” a acestei crize este ca hrana va fi din ce in ce mai scumpa si vor manca doar cei care-si permit in mediul urban sau incet incet vom „migra” catre zona rurala unde in „batatura” vom creste iar cateva pasari si vom cultiva gradina. Pare hilar si pesimist. Daca ne gandim ca nu mai producem mare lucru in tarisoara asta, scenariul este verosimil.

Puneti mana pe sapa si cu totii pe straturi: ceapa, marar, patrunjel, rosii, castraveti…La munca!

Comments: no replies

Join in: leave your comment