Indiferenta, echivalentul unui atentat la siguranta nationala

Evenimentele tragice care au avut recent loc la maternitatea Giulesti nu sunt deloc intamplatoare. Ele sunt o rezultanta a indiferentei cu care sunt tratate cateva domenii sensibile ale societatii in care traim: sanatatea, educatia, sportul, cultura.

Aceasta indiferenta poate fi usor confundata cu lipsa de strategie, neprofesionalism, gestionare defectuoasa a fondurilor financiare, care conduc la subrezirea sistemului sanitar (daca despre el vorbim). Rezultanta o vedem in fiecare zi cu totii: alungarea din tara a putinului personal calificat pe care il mai avem si starea jalnica a sistemului sanitar romanesc.

Nici pe departe nu -i putem eticheta pe cei care raspund de aceste domenii de lipsa de educatie. Nu. Ei stiu sa scrie si sa socoteasca, citesc si intocmesc rapoarte de cele mai multe ori mincinoase, rotunjesc din creion sume alocate astfel incat si „gurile lor sa manance”. 

Lipsa de educatie este evidenta insa, atunci cand se promoveaza nepotismul, sprijinirea unei cumetrii politice astfel incat oameni nepregatiti ocupa posturi pe care nu le merita.

Nu vreau sa discutam prea mult despre politizarea excesiva a sistemelor. Parerea mea personala este una pe care orice om normal la cap ar trebui sa o aiba: este una din caile subrezirii sistemului si echivalent cu a ne bate cuie in talpa. Un proverb indian spune: ” Cu cat maimuta se catara mai sus cu atat isi va arata fundul mai bine”.

Mai prin luna mai, stimabilul presedinte Basescu Traian, arata cu degetul spre trusturile de presa precum ca, prin maniera in care sunt tratate unele subiecte, se atenteaza la siguranta nationala. Raul pe care presa il produce consta, dupa parerea domniei sale, la stirbirea imaginii tarii noastre in raporturile sale cu UE si FMI si suntem pasibili de….bla, bla, bla…

Actiunile camarilei portocalii insa nu intra sub incidenta acelorasi acuzatii? Reducerile de personal si salariii, „invitatia” presedintelui pentru profesorii, doctorii, asistentele medicale si putinii oameni rationali si pregatiti de a parasi tara si de a-si cauta norocul prin alte tari unde se poate castiga mai bine – cum pot fi ele etichetate?

Mahnirea mea porneste nu numai de la inoportunitatea acestor gesturi necugetate ci mai degraba de la rationamentul simplu prin care-l pot eticheta pe presedinte ca machiavelic si meschin. Numai lipsa de educatie poate mana un asemenea om sa gandeasca astfel despre semenii sai. Sau poate domnul Basescu spera sa ramana in aceasta sarmana tara numai oameni nepregatiti, usor de manipulat si fani ai hahaielii politice.

Vazand cati conationali au votat cu PDL si Basescu in 2009 mi-am pus mari semne de intrebare si inca mai traiesc acest sentiment de neputinta in fata unui popor lipsit pe undeva de rationalitate. Trecand peste pomenile politice din campanie si impingerea la vot sau momirea in masa care s-a intamplat, ma intreb totusi, unde sunt romanii nostri adevarati. Sau poate, lipsa de educatie,  sa stea la baza acestor realitati nefericite?

Albert Enstein spunea: „Mai mult decat orice volum mare de cunostinte, este mai importanta capacitatea noastra de a ne imagina”.

Sa ne imaginam ca traim intr-o Romanie perfecta cu autostrazi si infrastructura pentru un turism adevarat, cu un sistem de sanatate cu care sa ne mandrim, cu scoli si profesori extraordinari…

Sa nu cadem in schimb, pe panta supararii divine pe saracul Bula, care tot rugandu-se sa castige la loto a fost apostrofat de catre Dumnezeu: Mai Bula… Daca tot iti doresti sa castigi la loto…MAI SI JOACA!

Sa ne imaginam ca traim intr-o lume perfecta dar sa mai si contribuim la perfectiunea sa.

Comments: no replies

Join in: leave your comment