Arta negocierii

Din ce in ce mai multi oameni de afaceri din Romania, aleg sa-si mute afacerile peste hotare.

Cand in toata lumea, oamenii de afaceri impreuna cu bancile si executivul, cauta solutii pentru a rezista  pe piata si sa creeze plus valoare, la noi este taman invers.

Multe dintre „somitatile de carton’ ale acestor vremuri, vor sa ne lamureasca ca traim o perioada de criza. Bantuim intradevar intr-o perioada de criza de idei si personalitate pentru ca saracul popor a votat stramb si acum culege ponoasele.

Lipsa de idei pragmatice la nivelul executivului a devenit ceva normal. Este normal sa contractam in continuare credite pentru a echilibra balanta si deficitul bugetar. Este normal sa acordam contracte clientelei politice si sa ne ghidam dupa principiul: „furam acum cat mai putem, pentru ca oricum nu mai pupam niciodata o guvernare, nu conteaza cat mai stam la carma, o luna doua, trei…”.

Este rusinos sa traiesti umilinta promovarii brandului de tara in turism, cu atatea capete gaunoase si blonde in sensul metaforic vorbind(sau nu?). Sa aflam ca gradina carpatica mai avea nevoie doar de o frunza ca sa fie completa ne-a costat ceva peste 1,5 milioane euro cu tot cu petrecere. De pe scena, ca si in alte dati, nu au lipsit Ilie Nastase, Nadia Comaneci si Gica Hagi. Cat de masochist trebuie sa fii sa rabzi totusi atatea umilinte. A…este posibil sa nu se numeasaca masochism ci patriotism.

Acesti oameni au fost crescuti in lumea sportului unde valorile sunt clare si campionii nu pot fi impostori. Spiritul de fair play este definitoriu.

Ilie Nastase dorea acum cativa ani sa construiasca o academie de tenis. N-a fost sa fie. Nimeni nu l-a ajutat. Nadia si-a gasit sens in lumea noua. Gica face o investitie de 15 milioane euro in academia sa de fotbal tocmai pentru a ne arata ca se poate…

Cat de patriot trebuie sa fii totusi sa promovezi aceasta tara care te injura ? In aceste zile o  mana de slugi impostoare te „invita’ sa pleci din tara ta?

Nu este o politica primitiva. Este mai degraba o politica inconstienta. Cand nu se simt bine nici macar dinozaurii nu mai stau pe aceste locuri.

Nu stim sa negociem deloc…

Daca am mai avea ce negocia….

Comments: no replies

Join in: leave your comment