De ce „Scrimopova”!?

10376718_772529219444741_2372323507447875042_nBravo Simona Halep!
Despre prestatia Simonei Halep si Mariei Sharapova s-a scris mult.
A fost una dintre cele mai disputate finale din ultimii 13 ani, unii s-au bucurat fiind mandri ca sunt romani si contemporani cu Simona, altii au pozat in mari sustinatori ai sportului romanesc nefacand mai nimic pentru el – dar mai ales pentru Simona Halep si familia ei.


Citind cronici si comentarii despre finala  nu pot sa nu ma amuz cand vad pareri dintre cele mai „fanteziste”, unele chiar sexiste, venind de la unele persoane care sunt formatori de opinie si modele gazetaresti!?
Despre sunetele pe care le scot in general sportivii -nu numai tenismenii – as vrea sa va impartasesc ceea ce mare parte dintre practicantii de arte martiale dar si tehnicienii sportivi interesati de biomecanica, stiu.
Arta care „cerceteaza” controlul energiilor este Kitoh iar Kyatsu cea care prin manevre specifice poate trata/vindeca.
Ki=energie poate fi:
– energia interna a corpului (iar hara tanden este descris ca „oceanul de energie”, fiind localizata in zona abdominala, putin sub buric);
– energia mentala care depinde de foarte multi factori, dar importanta este privirea si folosirea lui kamitanden ca flux si control;
– Ki ul universal este energia universala.
Totul in jurul nostru este energie!
Mai avem si Ka=energia telurica.
Despre toate aceste se pot scrie multe si discuta ore in sir.
Ca sa lamurim lucrurile si de ce „Scrimopova”!?…, ajungem la Kiai – care este unirea celor doua energii: energia noastra-interna si cea universala!
Ki=energie iar „ai” este „armonizare” poate fi inteleasa ca „unificarea” celor doua energii (awuatsu=a armoniza, verb in limba japoneza).
Deci kiai-ul nu este strigatul, de fapt insemnand cu totul altceva!…
Strigatul este denumit Waseki(se pronunta wazeki) care inseamna de fapt a tipa, a striga!?
La cel mai interesant concurs de waseki se spune ca un concurent a reusit sa doboare o pasare din zbor!
Doar cu un strigat!
Luptatorii erau educati in spiritul stapanirii si controlului acestor termeni/tehnici, iar cei care practicau stiau ca forta interna sau puterea mai pe intelesul profanilor creste de pana…la de 4 ori!!!!???
De ce striga oare tenismenii!?

Comments: no replies

Join in: leave your comment