
Se fac in curand, 3 (TREI) ani de la aparitia Legii 90/2018 care completeaza Legea 69/2000 a educatiei fizice si sportului!
De unde in OUG 38/2017 se propunea ca finantarea programelor sportive sa fie efectuata in limita a maxim 5% din bugetele anuale, ne-am pricopsit dupa multe dezbateri, cu ,,scoaterea” acestei prevederi, invocandu-se autonomia locala!
Unii, care citesc si inteleg ce vor, sub pretextul ca nu exista obligatia de a finanta, nu aloca nici 1 leu sportului! Sunt oameni care probabil, pe lipsa educatiei nu au acumulat si partea de cultura a practicarii activitatilor sportive, nu au alergat niciodata in viata, probabil ca sa nu transpire!
Bun! Autonomia locala trebuie respectata! Dar NU trebuie inteleasa gresit!
Ma intreb oare, daca principiul autonomiei in sport si drepturile fundamentale garantate de statul roman prin Constitutie nu trebuie respectate!?
Cred cu tarie si am convingerea, ca atat timp cat Legea 69 are 97 de articole, trebuie citite toate!
Obligatiile administratiilor publice, drepturile sportului sunt enumerate la art. 2 si 3, fiind mai apoi reluate cu specificatii in lege!
La art. 18^1, se arata …ce se poate finanta! Nici intr-un caz sintagma ,,pot finanta”, NU poate fi interpretata ,,daca vreau finantez, daca nu…nu” asa cum fac multi, din pacate!
La art 67^1 alin 3 se arata, cum se poate finanta! Printr-o Hotarare de Guvern sau o Metodologie aprobata de autoritatea deliberativa!
Cele mai importante realizari ale modificarii legislative aduse in 2018 la Legea EFS, sunt dupa parerea mea:
1. Contractul de Activitate Sportiva!
Atentie! Este dupa parerea mea, un pas intermediar pana la CIM (Contractul Individual de Munca) in sport!
2. Mecanismul de finantare multianuala a programelor
sportive din fonduri publice!
*Nu lucreaza decat acolo unde este iubit sportul!
3. Finantarea programelor sportive initiate de catre unitatile de invatamant pentru Asociatiile Sportive Scolare si institutele de invatamant superior pentru Asociatiile Sportive Universitare!
Din pacate, nu s-a finantat nici o ASS si nici o ASU!
Foarte putini citesc dar si mai putini inteleg, faptul ca inca din anul 2000 (de la aparitia legii), exista prevederi legislative clare (si obligatorii in opinia mea): sportul scolar si universitar se practica si se organizeaza in structurile sportive scolare si universitare!
Va provoc la un exercitiu de imaginatie! Ganditi-va, cum ar fi daca am avea 7600 de Asociatii Sportive Scolare, 3.000.000 de elevi sportivi practicanti, 97 de Asociatii Sportive Universitare si 400.000 de studenti sportivi legitimati!?
Asa spune legea 69/2000 a educatiei fizice si sportului!
Din pacate, avem doar 13655 de elevi sportivi, 1091 de studenti sportivi si nu mai mult de 200.000 de sportivi legitimati la toate sporturile din Romania!
Trageti concluzii!
Mai nou, aflam ca practicarea activitatilor fizice, contribuie substantial la intarirea organismului in fata efectului virusului de tip nou Covid-19!
Eu imi fac datoria si va reamintesc:





#politicisport #IPRM
Comments: no replies