Imi amintesc amuzandu-ma, ca in 1990 am sustinut examenul de admitere la Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Ioan Cuza din Iasi. Una din intrebarile puse, ne-a asezat pe toti candidatii in pozitia ,,ganditorului”!
Ce este anacolutul!
Anacolutul (plural: anacoluturi conform DOOM) este o întrerupere în structura sintactică a unei fraze. O frază ce conține un anacolut începe într-un mod care sugerează o anumită finalizare și continuă printr-o schimbare bruscă a construcției logice, astfel încât cele două fragmente de frază au o legătură sintactică defectuoasă. De exemplu, fraza Cine mă caută, nu sînt acasă conține un anacolut, pentru că începe cu o propoziție subordonată subiectivă, lăsînd impresia că urmează informații despre persoana care mă caută, dar continuă cu o propoziție principală care are deja subiectul subînțeles eu. Uneori întreruperea structurii sintactice are loc de mai multe ori în cursul frazei.
În general, anacolutul este considerat o greșeală gramaticală și de stil, dar poate fi folosit intenționat în limba literară pentru a obține anumite efecte. De exemplu, deoarece anacolutul este specific limbii vorbite și gîndirii interioare, apariția lui în scrierile literare sugerează aceste registre retorice. Pe de altă parte, anacolutele mai sînt folosite în literatură pentru efectul comic pe care îl au și pentru a sugera lipsa de cultură a unor personaje; autorul român I. L. Caragiale a întrebuințat adesea anacolutul în scrierile sale în acest scop. (sursa: Wikepedia)
Ei bine, am cazut la acel examen, dar nu voi uita niciodata ce este anacolutul!
Anacolutul reprezinta o construcție eliptică a unei propoziții, în care lipsește corelativul unui cuvânt exprimat sau mai pe intelesul tuturor, o schimbare a construcției unei fraze, astfel încât se lasă neterminată construcția cu care începe și se termină cu altă constructie distincta printr-o ruptură logico-sintactică.
Am continuat apoi sa studiez mai tot timpul si mi-am dedicat viata sportului.
Discutand chiar zilele trecute cu unii jurnalisti (care au terminat Facultatea de Jurnalism), ne-am dat seama ca nu este o drama sa nu cunosti definitia anacolutului. Este o insulta in schimb, sa ,,stalcesti” limba romana, avand pretentia ca esti un expert!
Eu nu am pretins si nici nu voi pretinde vreodata, cu toate ca lucrez de 25 de ani in sport si de 5 ani in administratia publica, ca sunt un mare specialist in acest domeniu. Este greu sa acoperi dimensiunea si complexitatea acestui domeniu – al administratiei publice!
Dar daca ma intrebati de legislatie sportiva, administrarea si managementul structurilor sportive, cred ca sunt unul din oamenii de sport care poate emite pareri pertinente.
Multumesc celor care ,,m-au incurajat” sa particip la concursul de ocupare a postului vacant de director general la CSM Bucuresti. Desi nu era ,,pe agenda mea” fiind implicat in proiecte dragi sufletului meu, mi-a prins bine aceasta trezire la realitate.
Mult succes CSM Bucuresti!
Vorba lui Eminescu: ,,Turma visurilor mele eu le pasc ca oi de aur” daca tot vorbim de anacolut!
PS: daca prin absurd, as fi primit subiectele in 1990 inainte de sustinerea examenului de admitere la facultatea de drept, cu siguranta nu mai stiam acum ce insemna anacolutul!?
Comments: no replies