Sportul in comunitatile locale europene. Bucuresti vs Bordeaux

Alain Juppe fost prim ministru al Frantei si primar al Bordeaux ului, a fost in 2013 o gazda foarte buna pentru toate delegatiile participante la CM Scolar de Fotbal. Festivitatea de deschidere organizata la primaria orasului, a reunit sefii de delegatii a tarilor participante dar si consilierii locali, oamenii de afaceri si sponsorii foarte implicati in sport.

Competitia a avut loc pe baza sportiva a Primariei Bordeaux denumita Velodrome du Lac.
Aceasta baza sportiva insumeaza 25 de terenuri mari de fotbal cu nocturna, construite de primarie pe locatia unei foste delte.

Ca si Delta Vacaresti, zona Du Lac din Bordeaux, era o zona careia i s-a dat o alta forma prin protejarea unei parti din biosfera si au fost construite pe langa aceste terenuri si cateva sali de sport. Daca vrei sa utilizezi aceste terenuri, faci o programare telefonica. Se plateste doar nocturna cand este folosita!
Ziua foarte multe scoli si universitati vin in grup si au activitati specifice, se organizeaza competitii, se socializeaza.

Langa aceasta baza sportiva, exista o parcare imensa de 100.000 de locuri langa Parcul Expozitional al orasului.

Vélodrome de Bordeaux este o sala multifunctionala impresionanta care a găzduit Campionatele Mondiale de ciclism pe pista UCI în 1998 și 2006. Clădirea a început în 1987, iar velodromul a fost deschis la 9 octombrie 1989. Regasim in aceasta sala facilități de ciclism și atletism dar si pentru gimnastica si natatie. Pista de ciclism are o lungime de 250 de metri iar capacitatea salii este de 4560 locuri.

 

In acea perioada (2013) era in constructie Matmut Atlantique Stadium, o bijuterie de arena pe care joaca acum Girondines de Bordeaux. Nouveau Stade de Bordeaux, cunoscut sub numele comercial Stade Matmut Atlantique, este un stadion  inaugurat pe 23 mai 2015, cu o capacitate de la 42.115 de locuri.

 

Tot in Bordeaux, regasim Arkéa Arena care este o arenă multifuncțională data in functiune în ianuarie 2018. Are o capacitate de 8000 de locuri pentru evenimente sportive dar este gandita pentru toate tipurile de evenimente si spectacole cu o capacitate  între 2.500 și 11.300 de locuri. Arena este folosită în principal pentru concerte și evenimente sportive.

Bordeaux, nu este capitala Frantei dar este unul dintre orasele importante. In comparatie cu Bucuresti, stau foarte bine la infrastructura dar si din punctul de vedere al organizarii in sport.

Finantarea acopera de departe necesitatile tuturor actantilor si au politici coerente. Cam asta este diferenta dintre ei si noi.

Despre Camp-ul de fotbal feminin!

La acest camp de fotbal feminin s-a umplut efectiv zona de fetite, venite cu parintii. Timp de o zi a fost o mare nebunie si dupa un program bine stabilit s-au rotit la diverse ateliere toate participantele.
Stand de vorba cu organizatorii, ne-am dat si noi seama cum functioneaza sistemul la ei.
FFF si UNSS se ocupa de promovarea fotbalului in scoala. Ca si la noi, au o asociatie sportiva in fiecare unitate de invatamant. Numai ca la ei este functionala iar la noi nu!
UNSS este federatia sportului scolar francez care organizeaza impreuna cu federatiile pe ramura de sport, campionatele nationale.
Legat de fotbal, FFF se implica in aceasta organizare si financiar dar si cu resursa umana, arbitri, etc.
La noi, Kinder, Coca Cola, Timbark si multi altii, fac competitia lor!
In Franta, toti partenerii vin impreuna cu UNSS si FFF si organizeaza campuri de promovare a fotbalului si campionatele scolare pe categorii de varsta, atat la feminin cat si la masculin.
De asta Franta are asa multi jucatori legitimati!

Pe fifa.com puteti regasi primele 10 tari ca numar jucatori legitimati:

1. Deutscher Fussball-Bund (GER): 6.309.000;
2. US Soccer Federation (USA): 4.187.000
3. Confederaçao Brasileira de Futebol (BRA): 2.142.000
4. Fédération Française de Football (FRA): 1.795.000
5. Federazione Italiana Giuoco Calcio (ITA):1.514.000
6. The Football Association (ENG):1.486.000
7. South African Football Association (RSA):1.469.000
8. Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (NED):1.139.00
9. Japan Football Association (JPN):1.045.000
10. The Canadian Soccer Association (CAN):866.000

Sunt 265 milioane jucatori legitimati in toata lumea. Fotbalul nu este cel mai ,,bogat” sport din lume, dar cu siguranta este unul dintre cele mai populare si iubite ramuri de sport!
Asa ar putea fi si in Romania, daca am fi mai organizati si mai implicati!
Tot spun de ceva ani ca viitorul sportului este in scoala!
Ei bine, viitorul fotbalului romanesc este tot in scoala!
Avem conform ultimei statistici aproximativ 240.000 de sportivi legitimati in Romania din care in fotbal 125.000!
Cand vom avea la fotbal 1.5 milioane de elevi legitimati (din cei 3 milioane inregistrati in mediul preuniversitar) atunci ne putem gandi ca vom avea sansa sa descoperim un nou ,,Gheorghe Hagi”!
Pana atunci, sute de copii raman nedescoperiti pentru ca avem un sistem impotent si prost organizat!
Somn usor Romania!

Comments: no replies

Join in: leave your comment