Somelierul anului 2010

Peste 20 de specialisti in domeniu din toata tara s-au intrecut in cadrul celei de-a 11-a editie a concursului Trofeul Someleriei, desfasurat pe 9 decembrie la Brasov, si organizat de Asociatia Somelierilor din Romania. In urma jurizarii, „Somelierul anului 2010” a fost desemnat bucuresteanul George Cioca (32 de ani). George Cioca este somelier pe un vas de croaziera din 2004 si a reusit sa obtina cel mai bun punctaj la toate probele. Acesta va reprezenta Romania in competitiile internationale ulterioare. Pe locurile urmatoare s-au clasat bucuresteanul Mihalcea Alin si clujeanul Valentin Moldovan. Fecare somelier a trebuit sa-si demonstreze priceperea in servirea, degustarea si decantarea vinului. Concurentii au mai avut misiunea de a recomanda vinul in asociere cu diferite preparate culinare, de a sugera temperatura la care poate fi servit, de a estima e potentialul de invechire al vinului si de a regasi greselile dintr-un meniu.

sursa: www.foodandbar.ro

Si daca tot vorbim despre vinuri iata vinul saptamanii.

Un vin de la Cramele Rotenberg care se potriveste bine cu acest inceput de iarna. Misa Rotenberg il descrie ca fiind un vin de terroir, pentru cunoscatori, drept pentru care nu a produs decat 4.000 de sticle (si se pare ca vor urma si vreo 600 de magnum-uri). Un corp rotund, mediu, usor gliceric, care nu are mult de-a face cu pasiunea lui Misa pentru vinuri taninoase. Exista tanini, dar moi si bine integrati. Nasul este o demonstratie pedagogic` de-a dreptul pentru nuante de visina: visine coapte, visine supracoapte, visine in compot si scoase din visinata (fara atacul alcoolic al acestora din urma).
Gustul este extrem de prietenos: vinul a avut un contact relativ scurt cu lemnul, iar butoaiele folosite erau deja aproape epuizate.
Dupa deschiderea din scurtele note intunecate de Merlot matur, vinul umple gura de fructe rosii, din nou cu multa visina – confiata, in dulceata sau compot. Partea extrem de placuta este raportul rar dintre o complexitate neobositoare (poti bea vinul si fara sa cazi pe ganduri) si o prospetime reconfortanta, aproape racoritoare, daca poate fi vorba de asa ceva la un vin rosu.
L-am asemanat initial cu o femeie placuta, de vreo 37 de ani, machiata strident, care trage shot dupa shot intr-un bar ieftin, plin de pustani, insa care-ti inchide gura nu doar cu Jung si Eco, ci si cu istoria Judas Priest si Led Zeppelin daca incerci s-o agati. Nu e cea mai fericita metafora, dar sper ca explica suficient placuta opozitie intre caractersiticile mature si cele tinere ale vinului. Pret: aprox. 65 RON
Disponibil: magazinele Comtesse du Barry, magazine specializate

Recomandat de Vinul.ro

Comments: no replies

Join in: leave your comment