Englezii aloca de 25 x bugetul ANST (380 mil euro) pentru un program de promovare a alimentatiei sanatoase

 Guvernul britanic a prezentat duminica un plan de promovare a alimentatiei sanatoase ce valoreaza 390 milioane de euro. In baza acestui program milioane de persoane vor beneficia de reduceri la achizitionarea alimentelor sanatoase cu ajutorul unor vouchere pe care le vor primi din partea guvernului.

 Guvernul britanic propune acest plan ca parte a programului sau „Change4Life”, care vizeaza combaterea obezitatii in randul populatiei din Marea Britanie, incurajand oamenii sa consume mai multe alimente sanatoase si sa depuna mai mult efort fizic. Milioane de persoane din Anglia vor primi vouchere in valoare de 50 de lire sterline cu ajutorul carora vor beneficia de reduceri la produse precum iaurturile cu aport scazut de grasime, cerealele integrale, legumele congelate, fructele si berea fara alcool.

 Ministrul Sanatatii, Andrew Lansley, a declarat ca acest plan „este un exemplu excelent care demonstreaza felul in care guvernul, media, industria si vanzatorii pot contribui impreuna la imbunatatirea sanatatii oamenilor”.

Pe de alta parte, Tim Lang, profesor pe politici alimentare la Universitatea din Londra a pus la indoiala motivele oficiale pe care guvernul le-a invocat pentru a sustine acest plan.Bineinteles ca discutiile aprinse au inceput. „Este o strategie de sanatate publica? Nu, este o strategie de protejare a anumitor branduri”, a declarat acesta, informeaza Reuters.

Romania ocupa locul 3 in Europa in ceea ce priveste obezitatea. Problema noastra nu consta in  inexistenta unei strategii privind alimentatia sanatoasa. Suntem o tara a contrastelor. Daca spunem ca toate aceste anomalii sunt o rezultanta a lipsei de educatie nu gresim absolut deloc.

Avem pe de o parte o categorie de persoane care  mananca haotic orice, oriunde, oricum. O parte din acestia respectand traditia romaneasca, mai ales in perioada sarbatorilor, cad des victima propriei lacomii, ajungand in cel mai fericit caz la spital si in cel mai nefericit – la cimitir.

La polul opus, o populatie numeroasa, care nu are nimic de pus pe masa, nu au nici resurse financiare dar nici alte optiuni pentru ca asa a dorit societatea noastra bolnava si cu multele ei dezechilibre pe toate planurile.

Daca spuneam mai demult ca, natiunea romana este o natiune petrecareata, care cu sticla in mana merge chiuind catre o mare prapastie, nu cred ca am exagerat prea mult.

Facand un calcul simplu, vedem ca fondul financiar alocat acestui program de catre guvernul britanic este de 25 de ori mai mare decat bugetul alocat de statul roman sportului in 2011.

 Avand in vedere faptul ca 2012 este an olimpic si organizator este chiar Anglia/Londra, va reamintesc ca sportivii britanici beneficiaza de un sprijin financiar de care guvernul Romaniei si mai ales deputatii si senatorii nostri ar trebui sa stie, sa fie bine informati, sa li se arate cu degetul pana in profunzimea irisului, iar cand sportivii nostri vor fi prezenti la Olimpiada sa li se aduca la cunostinta zilnic de ce nu avem rezultate si nici pretentii nu putem emite: 284 milioane lire sterline este bugetul ministerului sportului in Anglia si separat Comitetul Olimpic beneficiaza de o finantare de 135 milioane lire sterline pentru pregatirea sportivilor care vor participa la Olimpiada.

Comitetul Olimpic Roman are in 2011 un buget de 6,35 milioane euro!?

Sper ca aceste cifre sa fie aduse la cunostinta celor din Comisia de Invatamant, Stiinta, Tineret si Sport.

Strategia statului nostru privind promovarea miscarii, a educatiei prin sport, identificarea si selectia performerilor dintr-o natiune care are pretentii ar trebui sa devina o prioritate nationala. Stiu ca acest lucru este prea mult. Solicitarile miscarii sportive din Romania sunt prea mari si de neinteles pentru unii.

Ar fi interesant sa vedem oameni politici care incurajeaza miscarea, sa-i vedem alergand dimneata prin parc, sa participe la intreceri sportive individuale sau pe echipe in weekenduri. Poate chiar presedintele Romaniei sa ne dea un exemplu si sa ne uimeasca iesind cu garzile de corp la alergare in fiecare dimineata prin parcul Izvor!?

Intorcandu-ma la strategii, bravo lor englezilor ca are cine sa se gandeasca si la asa ceva: o strategie de educare a natiunii sa manance sanatos. Daca unii sunt nemultumiti ca ar avantaja chipurile unele branduri, cu siguranta efectul va fi cel scontat. Multi isi vor schimba modul de alimentatie intr-unul sanataos.

Comments: no replies

Join in: leave your comment