Rusia vs Romania, in organizarea sistemului national de educatie fizica si sport

stadion rusiaAminteam mai demult si revin inca odata cu aceasta idee. Noi romanii, nu trebuie sa inventam nimic din punctul de vedere al organizarii in sport. Trebuie doar sa ne aliniem la politicile internationale in acest domeniu, sa identificam programe lucrative care pot fi implementate cu succes si la noi.
Frustrarea este o rezultanta a neputintei si a necunoasterii. Sa citim, sa ne aplecam pe documente si sa incercam sa gasim solutii. Sa identificam persoane cu care putem dialoga si impreuna, sa gasim cele mei bune solutii. Sa ne facem intelesi de catre oamenii politici care decid prezentul dar mai ales viitorul acestei natiuni.


Rusia_hartaVa prezint astazi o scurta radiografie a sistemului rus de sport, astfel incat sa constientizam cu cine ne intrecem noi in competitiile sportive internationale, de ce ei au rezultate si noi, nu prea… spre deloc.
Daca mai ramane valabil, nu trebuie uitat: Performanta unui sistem economic este direct proportionala cu nivelul de educatie si starea generala de sanatate a unei natiuni! Educatia fizica si sportul, sunt motoare catre success si fac parte integranta din educatia generala a unui individ!
Pe scurt, cine este Rusia?
Rusia, oficial Federația Rusă, este o țară care se întinde pe un teritoriu vast în Europa și Asia. Cu o suprafață de 17.101 081 km², Rusia este cea mai întinsă țară din lume, aproape de două ori mai mare decât teritoriul celei de-a doua țări ca întindere, Canada. În ciuda întinderii sale, Rusia este doar a opta țară din punct de vedere al numărului de locuitori.
Cea mai mare parte a teritoriului, populației și producției industriale ale Uniunii Sovietice – una dintre cele două superputeri ale lumii, a rămas în Rusia. După prăbușirea URSS, rolul Rusiei pe scena lumii a fost diminuat mult în comparație cu cel al URSS. În octombrie 2005, statisticile oficiale arătau că populația a scăzut cu mai mult de o jumătate de milion de cetățeni, ajungând la un număr de 145 de milioane de oameni.
Duma_RusiaGuvernul rus a aprobat prin Rezolutia 1662/17 noiembrie 2008, ,,Planul Strategic pe Termen Lung de Dezvoltare Socioeconomica al Federației Ruse până în 2020’’, identificand rolul culturii fizice și a sportului in planul national general de dezvoltare a potențialului uman si al societății, avand drept tinta imbunatirea sănătății sale spirituale și fizice.
În prezent, rolul culturii fizice și a sportului în îmbunătățirea stării generale de sănătate a națiunii, ridicarea standardului și calitatea vieții rușilor, îmbunătățirea gradului de pregătire a potențialului uman și de creștere a prestigiului Rusiei in plan internațional, a crescut considerabil. Asta, datorită performanțelor obtinute de catre sportivii ruși în cele mai mari competitii internationale, inclusiv Jocurile Olimpice și Jocurile Olimpice de iarnă.
Federația Rusă are în prezent 238.200 baze sportive active, din care:
123,100 fl baze sportive in aer liber;
– 68,600 săli de sport;
– 3.800 de bazine de înot;
– 2.700 de stadioane;
– 3.100 de partii de schi;
– 8.100 poligoane de tir;
Numărul total de facilități sportive a crescut cu mai mult de 5.300 in perioada 2007-2015.
Strategia si dinamica dezvoltării bazei materiale și a infrastructurii sunt stipulate de catre Programului Federal privind dezvoltarea culturii fizice și sportului în Federația Rusă.

Nimic nu este lasat la voia intamplarii, de la an la an rusii avand o situatie clara a evolutiei sau regresului pe subdomenii de activitate, actionand cu parghii acolo unde este cazul si se impune.

rusia fotbal Subprogramul privind dezvoltarea fotbalului în Federația Rusă, în 2008 – 2015 a fost adoptat in 2007 si extins in 2015 pana in 2020 cu proiectii viitoare pentru inca 5 ani. Peste 4.000 de noi facilitate sportive aferente fotbalului au fost stabilite prin planul strategic inca din 2008 si materializate pana in 2015: 67 stadioane, 2.500 terenuri noi, 717 sali de gimnastica/pregatire fizica, 28 stadioane tip arena, 127 bazine de înot și alte 417 facilități sportive.
Numărul de baze sportive fata de anul 2003 a crescut cu 21.900 in toata aceasta perioada pana in 2015!!!! Asta arata, importanta pe care statul o manifesta pentru sistemul de educatie fizica si sport in Rusia.
Bazele sportive existente pot primi in 2016, simultan, aproximativ 6,1 milioane de persoane practicante de activitati fizice organizate pe sporturi individuale si de echipa sub directa supraveghere a unor tehnicieni. Numarul acestora era in anul 2007 de aproximativ 5,6 milioane de persoane, dezvoltarea infrastructurii conducand automat la cresterea numarului de practicanti.

Piramida sportului in Rusia este construita pe o masa critica de selectie care nu mai are nevoie de nici un comentariu, tinta lor fiind ca pana in 2020 un numar de aproximativ 40 milioane de persoane sa practice activ si sustinut o activitate sportiva (30% din totalul populatiei).

Aceste schimbări socio-economice si dezvoltarea infrastructurii conduc implicit si la o creștere a numărului de persoane angajate în mod regulat în cultură fizică și sport.

Astfel, potrivit statisticilor, 22,5 milioane de ruși au fost implicate în mod regulat în practicarea activitatilor fizice în 2008, ceea ce corespunde cu 15,9% din populația totală a Federației Ruse.
Numărul de persoane angajate în mod regulat în cultură fizică și sport din Rusia, a crescut cu aproape 1,5 milioane (2,5%) în perioada 2007-2015.

Aceste cresteri procentuale sunt atent supravegheate de catre factorii de control, pentru ca sportul este o prioritate a guvernului.
De ce? Simplu! Pentru ca este politica de stat, aprobata de Duma si implementata de guvern!

Daca ne uitam la numarul de poligoane de tragere (fiti convinsi ca nu trag cu prastia) veti intelege de fapt si interesul pentru mentinerea unei stari generale de sanatate a natiunii ruse cat mai ridicata, dar si o instruire pe masura!
In prezent, mai mult de 7,5 milioane de unitati de învățământ sunt implicate în cultură fizică și sport în Federația Rusă, ceea ce corespunde uni procent de aproximativ 34,5 % din numarul total de institutii de invatamant.
Numărul total de persoane din mediul urban implicate în cultură fizică și sport a ajuns in 2015 la 17 milioane insemnand 16,4% din acest segment de populatie. Numarul total de persoane din mediul rural implicate este de 5,5 milioane , ceea ce corespunde cu un procent de 14,4 % din aceste segment de populație.
In Romania avem 6% populatie implicata in mediul urban si 1% in mediul rural, practicanta de activitati fizice. Ce mai putem spune?
Mai mult de 14,4 milioane de bărbați și peste 8,1 milioane de femei, sunt implicate activ în cultură fizică și sport.
Proporția de cetățeni ruși care fac sport este în creștere in fiecare an cu un procent de 1,1%, tinta lor fiind de 2%/an crestere si un targhet de 30% din populație să fie implicate în sport.

Toti acesti practicanti au un suport tehnic in sutele de mii de tehnicieni care lucreaza in aceasta industrie a sportului rus. Aproximativ 295.600 de tehnicieni are sistemul rus de educatie fizica si sport inregimentati, din care 62, 2% au studii superioare, toti acestia fiind angajati si remunerati să se implice activ in pregatirea, selectia si atragerea cetatenilor rusi in sistemul de pregătire fizică.
Numărul de angajați a crescut cu 3.200 in perioada 2007-2015, ceea ce ne arata ca sistemul a functionat si inainte, planul strategic aprobat in 2007 trasand noi linii si directii de dezvoltare si o adaptare la politicile internationale.

Organizarea de evenimente din gama sportului de masă (fitness, sporturi de recreere, etc.) reprezinta deasemenea o prioritate cautandu-se solutii pentru o îmbunătățire în mod continuu. Au dezvoltate programme nationale, dintre care cele mai populare pentru populatia adulta sunt: sporturi de iarna in cadrul unei competitii denumita Lyzhnya Rossii, crosuri si intreceri atletice in competitia denumita Kross Natsiy, de orientare cu aplicatii in competitia Rossiyskiy Azimut.
rusia_schiLa nivel de copii, sunt derulate cateva programe nationale care au stabilite clar obiectivele pentru toata perioada. ,,Mingea din Piele’’ (Kozhany Myach) este un program national pentru jocurile de echipa, ,,Puck-ul de Aur’’ (Zolotaya Shayba) este pentru hochei.
O atenție deosebită se acordă evenimentelor sportive și de fitness, cum ar fi cele de vară și iarna, sporturi incluse in celebrul program ,,Spartakiada pentru studenți și tineri’’, ,,Spartakiada pentru copiii din institutiilor tehnice si școlilor internat’’, Universiada (Jocurile Studenti), Jocurile de vară pentru Toti (Vserssiyskiye Letniye) precum si Jocurile Rurale de Iarna (Zimniye Selskiye Sportivnye igry).
rusia atletismDezvoltarea sportului pentru copii și juniori, precum și pregătirea rezervei naționale a sportivilor este pentru statul rus o prioritate. Rusia are în prezent mai mult de 5.000 de instituții sportive scolare pentru copii și juniori care participă aproximativ 4 milioane de elevi, ceea ce inseamna mai mult de 20% din totalul elevilor cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani.
Fotbalul este cel mai popular din toate sporturile, avand 1,6 milioane de sportivi legitimati. Deasemenea regasim statistic 1,5 milioane de sportivi în volei, 1,4 milioane în baschet, 1 milion – în atletism și în jur de 0.9 milioane – în înot.

Romania, la o populatie de 19 milioane de locuitori (aproximativ 7 ori mai mica in comparatie cu cea a Rusiei) are in 2015 un numar de 240.000 de sportivi legitimati la cele 74 de federatii sportive nationale din care fotbalul este cel mai popular cu 120.000 de legitimati.
O atenție deosebită este acordată dezvoltării sporturilor de elită și pregătirii sportivilor de top. Acest lucru a ajutat sportivii ruși sa obtina urmatarele rezultate la ultimele doua editii ale Jocurilor Olimpice:
Beijing/2008 locul 3 pe natiuni: total 72 medalii din care 23 de aur, 21 de argint și 28 medalii de bronz.

Rezultate JO Beijing 2008
Londra/2012 locul 4 pe natiuni: total 82 medalii din care 24 de aur, 25 de argint și 33 medalii de bronz.

Rezultate JO Londra 2012
Federația Rusă are în prezent 200.000 (aproximativ 3%) de persoane cu dizabilități, angajate în cultură fizică și sport.
Numărul de elevi și studenți care frecventează grupuri/echipe speciale sportive din cauza problemelor de sănătate a scăzut cu 10 la sută într-un singur an (2007- 2008). Începând cu anul 2007 au fost atrasi si implicati in activitati sportive organizate peste 1,1 milioane de tineri, din care 61% dintre ei au participat la programe de pregătire fizică (grupuri medicale speciale), acordandu-se o atentie deosebita extragerii in timp din aceste grupe si integrarea in grupe de pregatire normale.
Este esențial să intelegem noi romanii, faptul că aceste transformări în domeniul sportului in Rusia, a dat un impuls puternic pentru punerea în aplicare a politicii regionale. Multe dintre entitățile componente ale Federației Ruse au adoptat propriile programe de dezvoltare sportive regionale, care includ construirea de baze sportive in functie de programul national si proportional cu dezvoltarea activitatii, nu pe criteria politice ca in Romania.
rusia_handbalCresterea indicatorilor in sistemul rus de cultură fizică și sport este considerat ca un vehicul de tranzitie/dezvoltare catre un stil de viață mai sănătos și mai ridicat ca nivel de calitate a vieții cetățenilor de ruși, strategia nationala avand drept scop consolidarea unui sistem performant din punct de vedere economic si militar.
Strategia de dezvoltare a culturii fizice și sportului în Federația Rusă până în 2030 are ca scop consolidarea si promovarea unui stil de viață sănătos, în special în rândul adolescenților și tinerilor (prioritate avand implicarea în activități sportive încă din copilărie), extinderea activităților de sport de masa pentru sănătate (fitness și sport), dezvoltarea culturii fizice în rândul persoanelor cu handicap, a orfanilor și rezolvarea „problemei copiilor” (aici nu prea am inteles dar intuiesc ca exista un program de integrare).

Deasemenea Rusia militeaza pentru intensificarea programelor de sanatate si exercitii fizice organizate astfel incat sa fie reprezentata cat mai bine in competitiile internationale, aderand la lupta împotriva dependenței de droguri, alcoolismului și fumatului, precum si la reducerea criminalității.

Din pacate, in Romania, nu avem un astfel de program.
Traim totusi cu speranta, ca intr-un an (nu stim care) vom avea!?
Uitandu-ne la evolutia Rusiei, rezultatele obtinute la cele mai importante competitii internationale, nu putem sa ignoram modul lor de organizare si politicile de dezvoltare.
O sa spuneti (pe buna dreptate) ca nu ne putem compara cu ei!
Da! Adevarat!
Dar nu ne opreste nimeni sa visam si sa ne organizam ca ei!?

Comments: no replies

Join in: leave your comment