Romania, la prima participare la o Gimnaziada!

Gymnasiade-20131Romania va participa in vara acestui an la cea de a 16-a editie a Gymnaziadei, echivalentul Universiadei in preuniversitar. Evenimentul se organizeaza odata la 2 ani si va avea loc la Trabzon/Turcia in perioada 11-18 iulie 2016.


Este prima participare a Romaniei la Gimnaziada.
Sportul scolar trebuie sa devina baza piramidei sportului romanesc.
Impreuna, trebuie sa gasim cele mai bune solutii pentru dezvoltarea acestui sistem.
Sportul înseamnă toate formele de activităţi fizice, care printr-o participare mai mult sau mai puţin organizată, au drept obiectiv ameliorarea condiţiei fizice şi psihice a persoanei, dezvoltarea relaţiilor sociale sau dobândirea unor rezultate pozitive în competiţiile de toate nivelurile.
Sportul este un fenomen social şi economic în continuă dezvoltare, cu o contribuţie importantă la obiectivele strategice ale Uniunii Europene referitoare la solidaritate şi prosperitate.
Idealul olimpic de dezvoltare a sportului în vederea promovării păcii şi înţelegerii între naţiuni şi culturi, precum şi a educaţiei celor tineri, s-a născut în Europa şi a fost susţinut de Comitetul Olimpic Internaţional şi de Forul Olimpic European. (Cartea Albă a Sportului – UE)
Ameliorarea potenţialului psiho-biomotric şi intelectual al populaţiei tinere din România poate fi facută prin dezvoltarea activităţilor de educaţie fizică şi sport. Educatia fizică si sportul reprezintă o parte esenţială a unui curriculum echilibrat iar realizările sportive şi cele academice sunt interdependente.
Sportul reprezintă educaţie formală şi nonformală. Valorile transmise prin intermediul sportului ajută la dezvoltarea cunoştinţelor, a motivaţiei, aptitudinilor şi a pregătirii pentru efortul individual. Timpul petrecut în practicarea activităţilor sportive (la şcoală, în facultate, în cadrul cluburilor sportive) produce efecte benefice pentru sănătate şi educaţie, efecte care trebuie să fie consolidate. Mediul socializant al sportului oferă modele de comportament transferabile în viaţa cotidiană. Coeziunea socială, toleranţa, integrarea etnică şi culturală, combaterea atitudinilor rasiste şi xenofobe sunt facilitate de practicarea activităţilor fizice în comun, sub cele mai diverse forme şi transmite sentimente puternice de aparteneţă la grup pentru părinţi, pentru suporteri.
Educaţia prin sport reprezintă o parte integrantă din educaţia generală a individului iar sportul şi educaţia fizică pot fi utilizate ca modalităţi simple şi eficiente de a spori gradul de atractivitate şi de frecventare a şcolilor, de combatere a abandonului şcolar.
Pentru realizarea acestor deziderate, mişcarea sportivă are nevoie de un cadru legislativ echilibrat şi atractiv care să motiveze pe de o parte sportivul încă din timpul junioratului să îmbrăţişeze cariera sportivă ca o profesie, dar şi structurile sportive care au nevoie de un context legislativ clar şi stabil care să stopeze exodul sportivilor si tehnicienilor români către alte sisteme din ţări care oferă condiţii mai bune.

Comments: 1 reply added

Join in: leave your comment