Cercetarea in Romania

Matei Theodor Ciocarlie este unul din romanii care au dat curs invitatiei presedintelui ( …de conjunctura Traian Basescu) si a gasit posibilitati de materializare a viselor sale, intr-un alt loc decat spatiul carpato-danubiano-pontic, mai precis pe pamantul fagaduintei dintre cele doua oceane – America de Nord / USA.

Matei Ciocarlie este castigatorul Robotdalen Scientific Award 2010 care a avut loc de curand in Suedia si unde in afara de locul 1 a mai primit si un premiu financiar in valoare de 20.000 euro.

Materialul complet si deosebit de interesant il regasiti pe hotnews.ro.

Am gasit foarte interesanta declaratia dlui Ciocarlie: 

Am constatat ca a fi roman, departe de a fi un handicap, este mai degraba un avantaj. Romanii sunt o prezenta constanta in cercetarea academica si industriala.” spune fericitul castigator al acestui premiu.” Am absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti, Facultatea de Automatica si Calculatoare. Specializarea mea a fost Automatica si Informatica Industriala, iar doctoratul l-am luat in Calculatoare la Universitatea Columbia din SUA.”

„Teza lui Matei Ciocarlie prezinta progrese fundamentale in ceea ce priveste studierea miscarilor <<mainilor>> robotilor. Ciocarlie analizeaza mai intai postura simpla a <<mainilor>> robotilor, care cu toate acestea ajung sa realizeze miscari complexe, precum apucarea unor lucruri. Studiul este ilustrat si validat de o combinatie inspirata intre expunerea teoretica si aplicatii practice. Juriul a fost impresionat in mod special de cercetarile, teoretice si practice, privind, in paralel, miscarile mainilor robotilor si protezele bionice pentru mainile oamenilor”, au aratat organizatorii concursului.

Cercetarea in Romania este redusa in aceasta perioada aproape la zero. Taierea de bugete a afectat si aceasta zona.

Un bun prieten imi spunea zilele trecute; „Degeaba a fost achizitionata in perioada guvernarii liberale, aparatura de ultima generatie, pentru ca acum nu mai avem fonduri pentru cercetare. Merg la servici in fiecare zi si nu stiu care este rolul nostru in aceasta ecuatie. Salariile au fost reduse cu aproape 40% punand in calcul 25% reducerea Boc la care mai adaugam si sporurile.”

Mergand pe principiul, cu cat mai multi prosti – cu atat mai usor vor fi de condus, actuala guvernare si prezidentiabilul ilustru, ne indeamna sa ne gasim rostul in alta tara daca nu ne convine cat fura ei.

Dar unii dintre noi suntem incapatanati si nu plecam. Noi nu speram ca va fi mai bine. Noi stim ca ne va fi mai bine odata cu schimbarea guvernului actual, rasturnarii situatiei de majoritate in parlament si in sfarsit cand vom scapa de acest furuncul prezidential.

PS. De pe surse, am aflat zilele trecute ca si presedintele se ocupa cu cercetarea. In fiecare dimineata, foarte devreme, merge in birou si dupa ce-si soarbe primul pahar de tarie studiaza dosarele pe care „baietii cu ochi albastri” i le prezinta. Pote va ganditi ca are preocupari de om normal, compatibile cu functia pe care vremelnic o ocupa?! Nu, nici pe departe. Citeste rapoarte despre ce a mai facut x si y, ce amante mai au domniile lor, ce posibilitati de santaj va putea folosi.

Sa cercetati bine!

 

 

Comments: no replies

Join in: leave your comment