Marti 24 mai 2016 am participat la evenimentul ,,Batere, Zbatere si Dezbatere” pe tema Strategiei Nationale pentru Sport, organizat de Asociatia Student Sport la Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza din Bucuresti.
Multumesc pe aceasta cale organizatorilor Asociatia Student Sport respectiv Adrian Socaciu, gazdelor Academia de Politie Alexandru Ioan Cuza dlui rector Daniel Torje, dar si invitatilor prezenti.
Interventia mea poate fi vizionata video aici
Eforturile comune a o parte din lumea sportului si actantilor principali (federatii sportive nationale, COSR, MENCS, INCS, ANAD, societate civila) sunt laudabile si sper ca ideile vehiculate ieri la acest eveniment sa prinda contur si sa le vedem materializate cat mai curand. Este regretabila, absenta MTS ului la aceasta intalnire.
Personal, cred cu tarie, ca o strategie pentru domeniile tineret si sport ar trebui finalizata cat mai curand si promovata prin hotarare de guvern sau lege astfel incat oricine vine la guvernare sa nu aiba posibilitatea de a o modifica major, ci doar efectuate mici corectii.
Deasemenea, cred ca aceasta strategie ar trebui sa intruneasca cateva calitati minimale:
- sa fie definita pe cel putin 4-5 cicluri olimpice;
- sa respecte formatul unei strategii din punct de vedere stiintific si sa acopere toate subdomeniile;
- sa aiba un plan de dezvoltare pe termen scurt cu masuri precise si clare precum si un plan pe termen mediu si lung, astfel incat sa stim in ce directie ne vom indrepta din punctul de vedere al infrastructurii, al resursei umane, a activitatii, ce asteptari avem din punct de vedere economic daca gandim o consolidare a ceea ce denumesc eu Industria Sportului din Romania;
- totul trebuie regandit in jurul ideii de dezvoltare, reorganizand sportul scolar si universitar, creand o piramida a sportului in Romania cu baza in scoala si universitate;
Nu stiu daca grupurile interministeriale de lucru sunt cea mai buna solutie in acest context, dar daca se va lua o hotarare in acest sens, trebuie neaparat invitata si societatea civila.
In ultimii 26 de ani au fost concepute cateva strategii. La una dintre aceste lucrari am contribuit si eu inca din anul 2009.
Acest material poate fi consultat aici.Strategia Nationala pentru Sport si Tineret in Romania pentru perioada 2016_2032
Deasemenea un proiect cu un plan de masuri pe termen scurt, poate fi consultat aici.Plan desfasurat de actiuni pentru reorganizarea sportului in Romania
O alta masura care se impune materializata este implementarea in Romania a Contractului Unic de Prestari Servicii Sportive cu o taxare de 26%. Acest tip de contract, ar trebui sa aseze in legislatie o relatie contractuala care sa nu mai fie interpretabila, sa acorde structurilor sportive o mana de ajutor printr-o taxare redusa, dar care sa reprezinte si un prim pas pentru combaterea evaziunii fiscale.
Proiectul de reorganizare a sportului scolar trebuie sa inceapa cu implementarea unui ,,Regulament de Organizare si Desfasurare a Activitatilor Sportive in cadrul Asociatiilor Sportive Scolare”, care sa stabileasca cadrul organizatoric optim functional, sursele de finantare si pasii de infiintare a acestor ASS uri.
REGULAMENT ORGANIZARE SI DESFASURARE ACTIVITATE ASS
Piramida sportului romanesc trebuie regandita odata cu un program national coerent. Sportul scolar si universitar in parteneriat cu Federatiile Nationale Sportive poate fi dezvoltat printr-un program coerent in care sa fie implicati cei trei actanti principali: Ministerul Tineretului si Sportului, Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice si Comitetul Olimpic Sportiv Roman.
Finantarea sportului romanesc cu 1% din PIB este o masura mai mult decat necesara. Astfel, vom reusi sa iesim din acest cerc vicios in care ne invartim de 26 de ani. Aceasta finantare ar permite dezvoltarea infrastructurii, asezarea tuturor activitatilor sportive intr-un calendar in care practicarea sportului in mod continuu si sustinut si competitiile sportive scolare de weekend ar deveni o prioritate, iar performanta sportiva o rezultanta a educatiei in timp. Creand parghii in timp, ar trebui ca sarcina financiara intr-o perioada de 4-5 ani sa fie transferata usor-usor pe umerii privatului. Aceasta finantare ar putea aduce in timp un procent de 6-7% crestere a PIB ului (in Germania 17% din PIB este generata de industria sportului) prin dezvoltarea activitatilor economice conexe si crearea de locuri de munca.
Activarea Asociatilor Sportive Scolare va conduce la:
- crearea a aproximativ 350.000 de locuri de munca;
- suplimentarea veniturilor obtinute de profesorii de educatie fizica si sport care aleg sa se implice in activitatea de antrenorat;
- imbunatatirea starii generale de sanatate a natiunii;
- arene pline cu spectatori, dezvoltarea serviciilor de ticketing, de marketing sportiv, aparitia sponsorilor si a contractelor de publicitate;
- dezvoltarea masei critice si a bazinului de selectie pentru sportul de performanta;
- o reprezentare a Romaniei in competitiile internationale cu un numar mai mare de sportivi, cu sanse mai mari de a obtine performante;
- dezvoltarea unui sistem care aproape lipseste cu desavarsire in Romania, cel al managementului sportiv;
- dezvoltare economica pentru domeniile conexe din jurul unei activitati sportive: transport, turism, alimentatie, farmaceutice specifice sportului, asigurari, productie si echipament sportiv, servicii medicale specifice, cercetare, media, etc.;
- dezvoltarea unui concept nou de marketing care sa promoveze atat practicarea unei activitati sportive, a educatiei prin sport ca parte integranta a educatiei generale, cat si obtinerea de rezultate la scoala si o dezvoltare economica;
In jurul unui copil care este incurajat de catre sistem sa practice in mod continuu si sustinut o activitate sportiva, exista o familie. Aceste familii vor sustine copiii lor in intrecerile saptamanale devenind suporteri si consumatori de evenimente sportive. Astfel vom reusi sa avem arenele pline iar activitatile economice conexe celor sportive se vor dezvolta.
Confederatia Patronatelor din Industria Sportului in Romania, sper sa prinda contur in luna iunie cand voi invita pe toti reprezentantii federatiilor sportive nationale, federatiile patronatelor din turism, transporturi, alimentatie, asigurari, servicii bancare, mas media, producatori si comert de echipament sportiv, pariuri sportive, federatii sindicale din educatie, sa adere la aceasta organizatie. Voi propune semnarea unui Memorandum pentru Sport care sa aiba la baza Planul de Dezvoltare pe Termen Lung a Sportului in Romania, document care va fi prezentat premierului Romaniei. Aprobarea acestui plan prin HG sau chiar lege de catre Parlamentul Romaniei va deveni un deziderat. Sper ca anul scolar si universitar 2016-2017 sa inceapa odata cu implementarea acestui proiect de reorganizare a sportului romanesc. Altfel mai pierdem un an!
Directia in care merge Romania acum, este una gresita!
Mai intai trebuie sa avem curajul de a recunoaste!
Mai apoi avem nevoie de puterea de a gasi solutii!
Nu trebuie sa inventam nimic, putem implementa sisteme functionale in alte state!
Comments: no replies