SAGA FINANTARII PROGRAMELOR SPORTIVE IN SECTORUL 1

Probabil multi va intrebati, ce se intampla cu echipele HC Dinamo Bucuresti si de ce acest parcurs sinuos cu multe plecari si veniri la echipa care activeaza in Divizia A Seria B la handbal feminin.

HC Dinamo Bucuresti a fost fondat in iunie 2017, cu scopul de a promova educatia prin handbal si infiintarea de echipe de copii si juniori. Dupa experienta nereusita din sezonul 2016-2017 in care echipa de handbal feminin CS Dinamo Bucuresti a ratat calificarea in Liga Nationala la mustata in fata celor de la CS Rapid Bucuresti, nu mai eram interesati de formarea unei echipe de senioare.

Ca urmare a aparitiei OUG 38/2017 (iulie 2017) si odata cu declaratia Primarului Sectorului 1 Daniel Tudorache, ca va aloca aproximativ 18 milioane euro finantarii sportului (era prevazut un prag maximal de 5% din bugetul anual care a fost scos mai apoi prin Legea 90/2018 care consolideaza Legea 69/2000), am avut o discutie si am primit promisiunea ca ne va sprijini in demersul de obtinere a finantarii.

Cererea de Finantare depusa in data de 11.08.2017 cu Nr. inregistrare 30499, a ajuns pe Ordinea de Zi a Consiliului Local al Sectorului 1 in sedinta ordinara din octombrie 2017.Cerere Finantare PS1_11AUGUST2017

Este foarte important sa va aducem la cunostinta faptul ca, prin HCL 193/30.06.2017 a fost infiintat Centrul Cultural al Sectorului 1, institutie subordonata Consiliului Local al Sectorului 1 si care are stabilit prin ROAF competente de finantare a poiectelor si programelor sportive.

Legislatia destul de ambigua la acea vreme, ne-a pus ceva ,,piedici”, dar dupa obtinerea unui Punct de Vedere de la MTS, solicitarea noastra a trecut de Consiliul Local al Sectorului 1 (HCL 340/2017). Hot.340.2017_CLS1_Finantare HCDinamoBucuresti

In tara, la acea vreme au inceput sa fie finantate programe sportive, relansandu-se handbalul la Constanta, continuand la Zalau, Brasov si multe alte judete, dar inchizandu-se si activitatea unor echipe cu traditie ca cele de CSU Politehnica Iasi (handbal masculin, baschet, rugby).

Cum Primaria Sectorului 1 este subdiviziune administrativ teritoriala a Municipiului Bucuresti, in conformitate cu Legea 215 /2001 a Administratiei Publice Locale, s-a solicitat imputernicirea expresa a Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

Secretara Primariei Sectorului 1  la acea vreme, Mirona Georgiana Muresan ,,a uitat” sa trimita in timp util catre CGMB proiectul de solicitare a imputernicirii pentru a fi dezbatut la comisii si nu a mai intrat pe ordinea de zi din sedinta ordinara din noiembrie, primind imputernicirea  in sedinta din decembrie 2017 (Hotararea CGMB Nr. 676/19.12.2017).Hotararea nr 676 CGMB _19decembrie2017_HC Dinamo Bucuresti

Prea tarziu insa pentru exercitiul financiar al anului 2017, nemaifiind nici o sedinta a Consiliului Local al Sectorului 1 pana la sfarsitul anului.

Nu trebuie sa sarim peste un aspect foarte important. Imediat dupa infiintarea clubului, in august 2017,  HC Dinamo Bucuresti a semnat un Protocol de Colaborare cu CS Dinamo Bucuresti, in scopul dezvoltarii handbalului feminin, promovarii in Liga Nationala si calificarea in competitiile europene. Era in perioada in care a plecat de la conducerea clubului din Stefan cel Mare celebra Monica Iagar si a venit si mai celebra Liliana Gafencu.

Intr-un material special, va vom prezenta motivele pentru care nu am promovat in Liga Nationala, cum sta treaba cu ,,feliile de tort din bugetul CS Dinamo”, cum s-a incheiat sezonul cu datorii catre jucatoare pentru ca din banii de la finantatori/sponsori au fost acoperite in timpul sezonului capitole de cheltuieli care erau obligatii certe de plata pentru CS Dinamo. Balanta: ACS Chelsea Bucuresti are de plata suma de 94.700 lei catre CS Dinamo Bucuresti iar CS Dinamo Bucuresti are de plata 245.000 lei catre Chelsea Bucuresti si partenerii sai!

In comunicatele urmatoare, va vom prezenta de ce nu functioneaza sportul in Romania, cum este sprijinit sau mai degraba cum nu este sprijinit de catre administratiile publice locale.Va lasam pe dvs sa trageti concluzile, prezentandu-va cata (in)comptenta putem regasi in administratia publica locala, cum oameni platiti din taxele si impozitele noastre pun frana unor proiecte si se comporta ca vechilul pe mosie.

Legea Sponsorizarii fiind complet nefunctionala, singura sursa financiara pentru echipele din ligile superioare ramane din pacate finantarea din fondurile publice locale. Acolo unde avem primari si presedinti de consilii judetene care iubesc si inteleg sportul, avem si proiecte functionale. Unde nu avem astfel de oameni, praful se alege de sportul din aceasta zona.

PS. In toti cei 3(trei) ani de cand ne chinuim sa primim finantare de la Primaria Sectorului 1, am avut sprijin de la Primarul Sectorului 1 Daniel Tudorache, consilierul ALDE Alexandru Stefan Deaconu care a fost si initiatorul acestui proiect precum si de la unii consilieri locali, care au votat proiectul dar s-a impotmolit la nivelul directiilor si institutiilor subordonate ale PS1.

Daca considerati ca le-ati vazut si auzit pe toate, ei bine cu siguranta o sa va minunati de ce o sa va spunem data viitoare!

Informatii utile:

Programe sportive finantate in anul 2017 de CCS1 – 0 (ZERO);

Programe sportive finantate in anul 2018 de CCS1 -0(ZERO);

Buget CCS1 in anul 2018 60 mil lei si o executie bugetara doar de 20%!

Programe sportive finantate in anul 2019 de CCS1 – 0(ZERO)!

Buget CCS1 in anul 2019 – 52 milioane lei!

Autor: Constantin Caliman

Comments: no replies

Join in: leave your comment