Legea Sponsorizarii nefunctionala pentru ca NU SE VREA!

Toti cei care suntem nemultumiti de faptul ca nu avem o lege a sponsorizarii functionala, trebuie sa intelegem ca NU SE VREA!

Am initiat in anul 2017 o propunere de modificarea a Codului Fiscal in ceea ce priveste cotele de sponsorizare. Desi toti membrii Comisiei Buget Finante din Senat au fost de acord ca legea trebuie schimbata pentru ca nu este functionala, proiectul a fost ingropat dupa ce a trecut de aceasta comisie.
Am propus atunci impreuna cu Vasile Citea si au fost coinitiatori multi senatori si deputati, eliminarea pragului din cifra de afaceri (era 5/1000 si in 2019 a ,,urcat” la 7.5/1000 la initiativa deputatului Calin Matei) dar si un prag progresiv de 15-20-25-30% din impozitul pe profit cu facilitati fiscale insemnand 2-3-4-5% din diferenta de plata din impozitul pe profit care sa ramana sponsorului pentru a fi reinvestit.

Nu a fost inteles acest mecanism. S-a aprobat insa in comisia de la Senat, eliminarea pragului din cifra de afaceri si marirea cotei din impozitul pe profit de la 20 la 30%! Era un pas inainte. Dar a murit si aceasta initiativa la comisie in Camera Deputatilor.

Ce a fost bine?
La propunerea noastra, dupa ce am aratat ca microintreprinderile nu pot sponsoriza pentru ca nu au prevederi in Codul Fiscal, s-a efectuat o modificare prin care s-a indreptat aceasta eroare.
Surprinzator insa, au fost acceptate la sponsorizare din partea microintreprinderilor…doar entitatile de pe lista MMJS insemnand: entitati de cult si activitati sociale (biserici, case de batrani, case de copii, atele) dar nu si structurile sportive.
Acest lucru a fost in sfarsit rezolvat in primavara acetui an. ANAF ul aimplementat modificarea legislativa si a  introdus Declaratia 64. Daca este o entitate functionala (nu una fantoma), ai platite impozitele si taxele la bugetul de stat si esti pe lista entitatilor la ANAF, poti primi sponsorizare! Daca nu, NU!

Pentru ca nu ne dam batuti cu una cu doua, am initiat in toamna anului 2018 un nou proiect de modificare a Codului Fiscal privind mecanismul si cotele de sponsorizare.
Am dorit ca sponsorizarea sa devina obligatorie!
Am dorit ca prin HG sa fie definite cele 12 ramuri sportive (conform planului de guvernare din 2016) care sa devina de interes national si sa beneficieze de facilitati (ca in Ungaria).
Am mai propus o taxa de 1% din cifra de afaceri pentru sport, pentru unele domenii ale economiei care sunt monopol in Romania. Aceste afaceri sunt gestionate exclusiv de companii multinationale care desi au o cifra de afaceri mare, raporteaza profituri mici si nu empatizeaza mai deloc cu nevoile natiunii (noastre).
Am reluat din nou propunerea cu pragul progresiv si facilitatile fiscale.

Ce trebuie inteles?

1. Fara facilitati fiscale, sponsorul nu se va implica niciodata in actul sponsorizarii!
a. Nu este interesat si pur si simplu prefera sa plateasca impozitul pe profit integral la bugetul de stat!
b. A sponsorizat si l-au ,,scarmanat” mai apoi toti, ca de ce sponsorizeaza acolo si nu acolo (mai ales ANAF ul)!
c. Si-a infiintat o fundatie proprie prin care ,,gestioneaza” sub umbrela CSR ului ce da si unde da!

2. Legea Sponsorizarii trebuie sa aiba un Regulament de punere in aplicare. ANAF ul trebuie sa efectueze un control mai riguros si sa nu mai permita sponsorizarea fundatiilor proprii si a rudelor pana la grd ul IV! Asa spune legea!

3. Companiile care detin monopol in domeniile economiei (enumerate de noi in proiectul de lege) trebuie sa inteleaga ca trebuie sa se implice in actul de sponsorizare asa cum o fac si in tarile mama!

4. Ministerul de Finante si Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga:
a. Teoria cu impactul bugetar negativ in cazul in care s-ar implementa un astfel de mecanism de finantare, este una falsa! O sa aveti placuta surpriza ca:
– sportul romanesc se va dezvolta si probabil asa cum este statistic demonstrat la nivel de UE vom avea o Industrie a Sportului care va contribui cu pana la 2% la PIB!
– Ce este cel mai important, se va dezvolta mediul privat in sport si incet-incet se va respecta si in Romania cel mai important principiu: principiul autonomiei in sport! Aici am urmatoarea remarca: Sportul trebuie finantati din bani publici dar politicul NU trebuie sa interfereze in actul managerial! Administratiile publice centrale si locale trebuie sa investeasca in infrastructura sportiva si in finantarea programelor sportive respectand principiile: transparenta, egalitate de sansa, a dublei decontari, cel al ajutorului de stat.
– O sa avem surpriza placuta, ca vor creste incasarile la bugetul de stat odata cu dezvoltarea domeniului sport!

Ce s-a intamplat cu proiectul de lege?

Simplu: a fost ingropat iar!

PS.

– Vedeti ca sunt reduceri mari la farmacii pentru diverse medicamente! Consumati responsabil si cat mai multe medicamente! Nu faceti sport! Este contraindicat sanatatii…dar mai ales buzunarului unora!
– Vedeti ca sunt mari reduceri la carne de porc si alte produse derivate la toate hipermarcheturile in aceasta perioada! Nu nu este carne de porc din Romania! Este de afara! Noi am inchis aceasta afacere romaneasca odata cu ,,pesta porcina”!
– Cautati distribuitori de carburanti comercializati de o companie care sa nu aiba nici o legatura cu titeiul romanesc si productia aici in Romania! Nu va va fi greu!
– Achizitionati servicii de telefonie doar de la firme romanesti! Sunt sute pe piata!
– Continuati sa defrisati padurile, puneti frumos copacii aliniati in camioane si vagoane de tren si sa aveti grija sa ajunga la destinatie! Nu in Romania! Iar cand o sa vina puhoaiele peste voi, sa mergeti frumos sa mai cereti cate un ajutor social!
– Consumati responsabil apa plata si minerala! Sub nume romanesti de apa stau doar corporatii straine! La fel si la lapte si alte produse alimentare!
– Inghititi dobanzi mari de la banci si IFN uri! TOTUL este special gandit pentru profitul carat in tarile mama!
Exemplele pot continua…

De ce!?
#politicisport

Comments: no replies

Join in: leave your comment