De ce sa nu investim in fotbal ?!

Fotbalul ne place sau nu, este mai mult decat un fenomen social. Foarte multi il joaca dar nu-l inteleg. Altii il inteleg dar nu pot sa-l joace.

Multi investesc in fotbal pentru imagine si prea putini din pasiune.

De pe margine sau din fata televizorului, toti suntem mari antrenori si acordam sfaturi de parca ne-am pricepe.

Ne bucuram cand castigam si plangem pe de o parte din cauza prestatiilor deplorabile ale echipei favorite. Iesim in strada si suntem in stare sa-l punem presedinte pe oricare dintre fotbalistii de moment din nationala noastra. Indiferent din care colt de Romanie provenim si fan al oricarei echipe suntem plangem de bucurie cand nationala noastra are rezultate si suferim din ce in ce mai mult pentru ca din pacate…aceste momente sunt din ce in ce mai rare.

Nu mai avem rezultate la nationala pentru ca nu avem un campionat puternic.

Aaa…probabil si pentru ca din ce in ce mai putine valori fotbalistice autohtone ne incanta ochiul pe scena Ligii I.

Stand de vorba cu oameni din fotbal, am fost sfatuit sa renunt la ideea de a construi un club de fotbal cu talente de pe plaiurile mioritice pentru ca:

– se gasesc mai multi tineri talentati in afara granitelor nostre si care pot fi adusi pe bani putini sa joace la noi;

– tinerii nostri au alte preocupari si nu mai exista cultura pentru miscare si fotbal iar pe fondul unei educatii precare nu facem altceva decat sa aruncam cu banii pe fereastra;

– copiii talentati de etnie romma nici nu pot fi luati in calcul. Desi unii sunt foarte talentati, „specialistii” spun ca nu se poate conta pe ei pentru ca de la varsta de 14 ani,  preocuparile lor de natura sexuala si nu numai ii va indeparta de iarba de pe terenul de fotbal. Apropos: cunoasteti un mare fotbalist de etnie romma din tara noastra?;

Dragostea si pasiunea mea pentru fotbal este foarte veche. Dar oricat as iubi fotbalul, nu pot sa nu-mi pun la modul cel mai serios intrebarea: De ce as mai investi bani in fotbal?

Scoala de fotbal Chelsea Bucuresti este un loc unde se pregatesc si activeaza aproximativ 70 de copii cu varste cuprinse intre 5 si 14 ani.

Investitia in aceasta scoala este de aproximativ 250.000 euro in cei 4 ani de activitate.

Regulamentul de transfer al unui jucator de la centrele de copii si juniori in cadrul FRF este facut astfel incat numai cluburile mari sa castige.

Atunci se pune intrebarea fireasca: de ce sa mai investim in fotbalul pentru copii si juniori?

Sportivii pot pleca fara acordul clubului la care este legitimat in orice conditii pana implinesc varsta de 12 ani si pe o suma de transfer de  300 lei/an de formare pana la varsta de 14 ani.

Din experienta, putem sa ne dam usor seama ca alfabetul fotbalistic al unui sportiv este invatat pana la varsta de 14 ani. Este evident ca daca pana la aceasta varsta nu ai activat intr-un club, greu mai poti recupera si incadra intr-o echipa.

Taxele si cotizatiile la cluburile sportive sunt stabilite de conducerea cluburilor conform Legii Educatiei Fizice si a Sportului. De celE mai multe ori acestea sunt date la negru fara nici o chitanta sau control. Cu toate ca aceste sume financiare sunt scutite de impozit sau alte taxe, ne intrebam firesc, de ce se incaseasa la negru?

Regulamentul de transfer din cadrul FRF prevede ca, in cazul in care sportivul a achitat taxe lunare la club, clubul nu poate avea pretentii financiare la transferul acestuia.

Sa facem un calcul simplu. Taxele sunt de obicei simbolice. La Chelsea Club Bucuresti este de 70 lei iar multi dintre ei nu o achita din motive lesne de inteles. Aceasta taxa nu acopera integral cheltuielile de selectie, pregatire, formare si participare la competitii. Multe din cluburile de fotbal care activeaza la nivel de copiii si juniori (in Bucuresti sunt peste 60) nu au baza de pregatire si se antreneaza pe maidane sau aiurea prin parcuri, nu au antrenori calificati, nu emit chitante pentru taxele si cotizatiile incasate, dar toate sunt egale conform regulamentelor FRF.

De ce sa mai investim in fotbal daca putem aduce fotbalisti mai buni si mai ieftini din statele de pe continentul african? Pentru ca suntem patrioti si am vrea noi sa mai crestem si ceva valori in tara noastra?

Gurile rele spun ca, regulamentul de transfer al sportivilor din FRF  a fost schimbat in regim de urgenta la „vrerea” unui inalt oficial al federatiei astfel incat copilul sau sa poata fi transferat de la o grupare la alta.

O fi oare adevarat?

Fotbal romanesc! Quo vadis?!

Comments: no replies

Join in: leave your comment