Cum am ajuns fara sa vreau, actor in telenovela GSP!?

calimanc
Am fost contactat zilele trecute de catre GSP in legatura cu Protocolul de Colaborare dintre CSM Bucuresti si CSA Steaua la baschet semnat in 2013 si mai apoi prelungit de catre cei care m-au urmat in functie.
Pentru ca nu am fost niciodata un ,,yesman” si nici nu voi fi vreodata, mi s-a parut normal ca in spiritul unei informari transparente, opinia publica sa cunoasca adevaratul context in care acest proiect a fost demarat, dar sa tinem cont de urmatoarele:
1. Punctul meu de vedere si al juristului CSMB, avizul negativ al CA al CSMB, au fost transmise catre PMB si CGMB. Aceste documente exista si au avut un caracter CONSULTATIV. In calitatea mea de ordonator tertiar de credite, respectand fisa postului si rolul meu de manager sportiv in aceasta ecuatie, nu am putut sa fac altceva decat sa ma adaptez mai apoi in interesul dezvoltarii baschetului in Bucuresti. Rolul venirii mele prin detasare la CSM Bucuresti a fost acela de dezvoltare a Centrului de Copii si Juniori si de reorganizare a clubului pentru obtinerea de performante sportive, de promovare al educatiei prin sport.

Este foarte important de retinut ca prevederea din Hotararea CGMB de infiintare a CSM Bucuresti prin care este mentionat ca scop principal ,,dezvoltarea cu precadere al activitatilor sportive la nivel de copii si juniori”, excede prevederile legislatiei in vigoare, respectiv prevederilor din Legea Educatiei Fizice si Sportului 69/2000 cu completarile ulterioare, Titlul IV, Capitolul 1, Art. 22:
,,(1) În sensul prezentei legi, structurile sportive sunt asociații de drept privat sau instituții de drept public, constituite sau înființate, după caz, în scopul organizării și administrării unei activități sportive și care au drept obiectiv promovarea uneia sau mai multor discipline sportive, practicarea acestora de către membrii lor și participarea la activitățile și competițiile sportive.
(2) Pentru scopurile și în condițiile stabilite prin lege pot funcționa cluburi sportive, persoane juridice de
drept public organizate în subordinea organelor administrației publice centrale, locale sau în subordinea
instituțiilor de învățământ superior de stat.”
Ei bine, interpretarea gresita a prevederii privind scopul infiintarii CSM Bucuresti,  a iscat in perioada 2013-2015 o intreaga serie de lupte surde pe o tema falsa: daca CSM a fost infiintat doar pentru copiii si juniori sau pentru scopul stipulat in lege?
Dupa cum vedeti, legea spune foarte clar ca o structura sportiva (de drept public) nu este infiintata pentru copii sau pentru pensionari (avand toata stima si consideratia pentru aceasta categorie de varsta) ci pentru ,, organizarea si administrarea activitatii sportive, promovarea uneia sau mai multe ramuri sportive, practicarea de catre membrii (copii sau adulti) si participarea la competitii sportive”.
Ca om de sport, am considerat ca dezvoltarea activitatii juvenile intr-un sistem piramidal logic cu echipe pe categorii de varsta culminand cu cea de seniori, este cel mai sanatos sistem care nu are voie sa nu dea rezultate.
Am mai propus aprobarea unor noi ramuri sportive printre care Sportul Pentru Toti (gandindu-ma la necesitatea promovarii educatiei prin sport si practicarea activitatilor de loisir, fitness de catre toate categoriile de varsta).
2. Hotararea CGMB, validata de catre Prefectul Municipiului Bucuresti a devenit act normativ, care trebuia pus in aplicare de catre institutiile enumerate in document, printre care si CSM Bucuresti. Chiar daca nu am fost de acord initial, mai apoi m-am conformat si am fost de acord ca acest proiect este unul functional cu echipele mari,  este unul sanatos pentru un oras ca municipiul Bucuresti, rezultatele aparand chiar din cel de al doilea sezon. Nu am fost insa de acord cu punctul de vedere al lui Virgil Stanescu ca numai ei au dreptul sa dezvolte activitatea de copii si juniori iar in acest sens am si demarat in comun dezvoltarea Centrului de Copii si Juniori la Baschet. Chiar daca CSM Bucuresti a pierdut din identitate pe linie de baschet, legalitatea acestui protocol si cheltuielile aferente nu pot fi puse sub semnul indoielii. Poate doar modul in care a fost negociat politic si impus, dar cine suntem noi sa judecam acest aspect intr-o democratie functionala?
3. Cel putin in perioada in care eu am fost director general, nici macar un singur leu, nu a plecat catre alta structura sportiva partenera in acest Protocol (CSA Steaua sau ACS Atletic), banii aprobati fiind alocati contractelor de pregatire sportiva incheiate de catre CSM cu sportivii si stafful tehnic al celor doua echipe de baschet (Liga Nationala si Liga 1). Si suntconvins ca asa au functionat si in perioada 2016-2017.
4. In contextul aparitiei in 2017 a OUG 38, am comunicat celor de la GSP punctul meu de vedere ca prelungirea acestui protocol in aceasta vara nu era oportuna. CGMB ar fi trebuit sa aprobe Regulamentul de Finantare al Structurilor Sportive de raza sa administrativ teritoriala, document in baza caruia respectand principiul egalitatii de sanse (recomandat prin art. 107 din TFUE), CSA Steaua cu management si de la Real Madrid ar fi putut solicita printr-o cerere de finantare ce si cat considerau pentru continuarea activitatii echipei de LN!
OUG 38/2017 prevede modificarea articolului 67^1, alineatul (3) astfel:
„(3) Condiţiile, criteriile şi procedura, precum şi cuantumul pe fiecare categorie de cheltuieli, respectiv fiecare categorie de participanţi la activităţile sportive, se stabilesc, după caz, prin hotărâre a Guvernului, respectiv prin hotărâre a autorităţilor deliberative ale administraţiei publice locale.
Observ ca GSP este selectiv si vrea sa comunice doar franturi din declaratia mea!
5.In iulie 2013 cand am preluat CSM Bucuresti fiind detasat de la FSSU/MEN, clubul avea o adresa de gmail, un site nefunctional, 67 de copii si juniori, echipe desfiintate sau pe cale de desfiintare, un buget de 4.9 mil RON consumat intr-o proportie de 95% si o mare problema de imagine. In doi ani, pana in decembrie 2015 cand am demisionat si m-am intors la FSSU, CSM Bucuresti a devenit unul dintre cele mai mari cluburi din Romania, care batea la portiile marii performante, imediat in primavara anului 2016 cucerind EHF Champions League la Handbal Feminin si Challenge Cup la Volei Feminin.
In afara de aceste rezultate notabile si unice din ultimii 20 ani pentru sportul romanesc aflat intr-un regres continuu dupa parerea mea, pot afirma cu tarie si spune fara falsa modestie, ca sunt mandru pentru ca am pus impreuna cu fostii mei colegi, bazele Centrului de Copii si Juniori care a avut si 7.500 de copii inregistrati, proiect care poate fi copiat de catre toate administratiile locale din Romania.
6. Sport dar mai ales performanta sportiva in Romania si oriunde in lume, nu se poate face fara finantare, o strategie sanatoasa si sprijin politic! Demisia mea din toamna anului 2015, a fost pe fondul lipsei sprijinului politic si a disputelor din Consiliul General. Am considerat ca este mai bine pentru proiect sa ma retrag si sa fie acordata finantarea solicitata la rectificarea de sfarsit de an, pentru continuitate. La inceputul anului 2015 CGMB a aprobat doar 30 mil RON buget pentru CSMB din cele 49 mil solicitate. Cosmarul trait in perioada august – decembrie 2015 si ,,ingredientele” supravietuirii cu toate echipele, doar putini oameni il cunosc. ,,Neincrederea” manifestata de unii ca nu vom obtine rezultate sportive notabile (asa cum ne-am propus) a fost spulberata in primavara anului 2016 prin aducerea la Bucuresti a doua trofee europene importante, ravnite si de alte cluburi din tara (vezi cazul Otchim la handbal care s-a chinuit cateva decenii fara succes, sau CS Dinamo si Stiinta Bacau la volei).
7. Am observat in ancheta GSP cativa ,,actori” care stau de fapt la baza acestei anchete jurnalistice (demers laudabil si de apreciat), despre care as vrea sa va comunic si eu ceva.
Marele fost jucator de baschet al Stelei, care este intr-o disputa vizibila cu managerul echipei Steaua CSM Exim Bank (si noi oamenii din lumea sportului o stim dar nu o intelegem) nu are nici un drept sa fie suparat. Eleganta si fair playul sunt trasaturi pe care le regasim din pacate la putini oameni in sportul romanesc. Cand atingi varsta pensiei si ,,scurmi” cu rautate la usi inchise elegant dar tu traiesti in continuare in telenovela ta, insemna ca ai o mare problema la mansarda!
Distinsa doamna fosta consilier general, care a intretinut pe toata perioada mandatului meu – cu nerusinare si mintind – o relatie tensionata intre  CSMB  si o parte din membrii CGMB,  care a comandat materiale jurnalistice la ziare online obscure pentru motive inventate pe fondul unei impotente intelectuale rar intalnita la o persoana care are pretentia ca activeaza in mediul academic, nu trebuie sa fie suparata ca i-am comunicat printr-un SMS ca ma gandesc serios sa o actionez in justitie pentru calomnie. Chiar imi pare rau ca nu am materializat acest demers…
8. Am fost si voi fi intotdeauna un luptator, un om de sport. Probabil nu gasesc intotdeauna caile cele mai elegante de ma face inteles. Dar nimeni nu este perfect! Nu!?
In incheiere as vrea sa va marturisesc ca la inceputul sezonului 2013-2014, mergand cu echipa de handbal feminin prin tara, eram ridiculizati si facuti in toate felurile de catre ,,iubitori” ai sportului. Ni se reprosa mai ales faptul ca ,,tocam banii” fara a avea rezultate, eu fiind la club de 2-3 luni. CSM Bucuresti era pe de alta parte etichetat ca un ,,El Dorado” al sportului romanesc si rolul meu era cel de a schimba in bine fata acestui club. Daca am facut-o bine sau mai putin bine, numai adevaratii iubitori ai sportului o pot spune!
Nu pot sa imi reprosez multe lucruri referitor la activitatea mea in perioada cat am fost director general la CSM Bucuresti. Poate doar faptul ca am luptat cu atata incapatanare sa materializam ceea ce ne-am propus, ca mi-am amanetat casele si imprumutat bani de pe la rude si prieteni ca sa ne continuam activitatea in momentele in care nu primeam transele lunare din bugetul aprobat! Dar satisfactia obtinerii rezultatelor sportive, chiar si dupa plecarea mea, telefoanele si mesajele primite dupa castigarea EHF Champions League de la unii care mi-au comunicat ca nu au crezut niciodata ca ceea ce spuneam inca din 2013 se poate intampla, toate acestea dau starea pe care orice om de sport ar trebui sa o traiasca in Romania, cea de multumire pentru lucrul bine facut.
Din pacate in Romania, sportul este considerat o ,,extravaganta” de catre unii, neinteles si nepracticat de multi, neexplicat cum trebuie de catre multi oameni care confunda managementul sportiv cu a ,,conduce” dupa reguli inventate si personale o structura sportiva.
Sunt in aceasta perioada implicat in cateva proiecte dragi sufletului meu. Nu am avut de gand sa ma inscriu la concursul organizat pentru postul de director general la CSMB organizat de catre PMB, dar m-am inscris la rugamintea unor OAMENI pe care-i consider IUBITORI ai sportului, la fel ca mine.
CSM Bucuresti este unul dintre cele mai mari cluburi sportive din Romania din punctul de vedere al bugetului alocat si numarului de sportivi legitimati. Dar in aceeasi masura este dupa parerea mea, un club greu de manageriat in contextul organizarii si subordonarii celui mai mare ,,guvern local” CGMB.
Dezvoltarea infrastructurii sportive si a activitatii Centrului de Copii si Juniori, ar trebui sa reprezinte pe langa asigurarea continuitatii traditiei de obtinere de rezultate sportive, preocuparea de baza a viitorului manager sportiv care va ocupa postul scos la concurs.
Orasul Bucuresti trebuie sa isi castige locul de capitala europeana activa in domeniul sportului, sa lupte pentru a aduce in organizare mari evenimente sportive internationale.
Pentru asta trebuie gandit un plan de dezvoltare al infrastructurii sportive pentru cel putin 20 de ani.
Aceste idei pot fi materializate, de catre un bun manager sportiv, cunoscator al legislatiei in vigoare si al specificitatii sportului in contextul incorsetarii date de catre rigorile impuse de catre legea administratiei publice, in liniste, cu calm si sprijin politic, avand nevoie de continuitate in finantare si o strategie pentru cel putin 2-3 mandate ale CGMB.
Quo vadis?
Nu stiu inca, dar pana luni mai sunt doar doua zile!

Comments: no replies

Join in: leave your comment