6,6 milioane de romani

„În seriale și telenovele situațiile de sãrãcie au întotdeauna un sfârșit fericit,
dar în viața realã sãrãcia nu este așa.” (PT, bãrbat, 67 de ani)

Conform unui studiu comandat de Comisia Europeana, in Romania avem 6,66 milioane de romani care se alatura celor 84 milioane din intreaga UE din categoria foarte saraci si care fac obiectul excluziunii sociale.

Cu 41 % din populatia Romaniei in aceasta categorie, suntem intrecuti de Bulgaria cu 42%.

Ca suntem saraci stim cu totii. Unii cu duhul altii si la propriu si la figurat.

Din studiu reies cateva concluzii interesante.

Cei mai grav afectati sunt tinerii din mediul rural fara nici o alternativa viabila privind situatia lor ingrozitoare dar mai ales fara sanse ca guvernul roman sa rezolve intr-un termen scurt aceasta mare problema.

Pensionarii, atat din mediul rural dar mai ales multi din mediul urban, isi cheltuie toate veniturile pe medicamente de cele mai multe ori vitale pentru ei dar pentru care nu ajung banii.

La toate aceste stari de fapt statul roman nu are solutii. Inca…

„Nu se întâmplã nimic pentru cã dacã îi întrebãm cât costã un litru de lapte, habar n-au. Nu cunosc prețurile. Ei nu sunt nevoiți sã meargã la cumpãrãturi. Știu cã sãrãcia existã, dar nu știu ce înseamnã aceasta. Existã multã bogãție, dar și multã sãrãcie.”  spune HU, bãrbat, 60 de ani.

Persoanele mai vârstnice simt cã nu sunt ascultate suficient „Ei ar trebui sã vorbeascã cu cei vârstnici pentru a înțelege cum trãiesc
aceștia, ce înseamnã sã fii singur, complet izolat.” (PT, femeie, 72 de ani).

Problemele de bazã legate hranã, siguranțã, locuințã, sãnãtate și locul de muncã sunt principalele lor preocupãri„Sunt persoane care își limiteazã cheltuielile pentru hranã la doar 3 zloți pe zi. Asta înseamnã sã diluezi laptele cu apã și sã cumperi un litru de lapte și câteva pâini pentru toatã sãptãmâna.” (PL, bãrbat, 69 de ani)

„Ăsta-i motivul pentru care mă simt rău, am muncit toată viața…și dintr-o dată
sunt penalizat din toate direcțiile. Mi-am plătit toate dările, asigurarea
națională, totul… și dintr-o dată am devenit o victimă.” (UK, bărbat, 62 de ani)

Respondenții au susținut că închiderea facilităților locale de agrement i-a determinat pe mulți tineri să se adune pe străzi, să se angajeze în comportamente antisociale și să intimideze persoanele mai în vârstă, ceea ce a condus la acutizareasentimentului de sărăcie în comunitățile locale.
„Au închis terenurile de fotbal, pe cele de cricket, orice are de-a face cu
sportul a fost închis, a dispărut. Ce să facă copiii? Unde să se ducă? […] Nu au ce să facă. Recurg la tot felul de infracțiuni.” (UK, femeie, 64 de ani)

La noi primul ministru cu siguranta nu stie de existenta acestui raport daca una din primele lui masuri este suspendarea finantarii proiectelor pentru infrastructura sportiva…

La noi saracia este omniprezenta. „Inecarea amarului” in bautura este sport national.

Mi-a placut declaratia unei femei din UK care spunea ca politicienii se intalnesc la mese rotunde unde se discuta despre saracie apoi se intalnesc la alte mese pentru adiscuta despre concluziile acelor prime discutii. Vedem apoi ca acordam ajutoare materiale si fiananciare pentru Haiti…dar noua cand ne vor acorda ajutoare?

Pe noi ne ajuta cineva ca sa ne ajutam?

consensus_conference_poverty_report_ro

Comments: no replies

Join in: leave your comment