Viitorul Sportului in Romania (5). Cercetarea stiintifica, Medicina Sportiva si Franele in calea dezvoltarii

 Romania-a-ramas-cu-mai-putin-de-25-de-institute-de-cercetare--vezi-topulCercetarea şi asistenţa ştiinţifică în sport
În afară de activitatea Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport şi a Agenţiei Naţionale Anti-doping nu regăsim în România alte organisme care să activeze în acest domeniu. Dacă Agenţia Naţională Antidoping are o activitate importantă, fiind clasată pe locul 7 în Europa ca şi dotare, activitate (specialişti) dar şi ca iniţiative legislative, I.N.C.S. îşi desfăşoară o activitate pe un buget incredibil de mic, “cercetarea” fiind numai o activitate pompos denumită astfel. Practic, o mana de oameni sufletisti, pasionati de munca lor de o viata, se chinuiesc sa tina aprinsa flacara cercetarii stiintifice in sport in Romania.


Medicina Sportivă
Capitolul medicină sportivă nu poate face notă discordantă şi este  la un acelaşi nivel de funcţionare şi competenţă ca şi sistemul naţional de sănătate sau poate chiar mai jos. Cabinetele de medicină sportivă îşi desfăşoară activitatea cu dotări din anii 1980, fără specialişti şi fără protocol de colaborare cu Direcţiile de Sănătate locale. In unele policlinici sportive din tara nu mai sunt specialisti in domeniu, existenta lor fiind decisa de factori care ori nu doresc ori ignora cu buna stiinta acest domeniu.

Obstacole în calea evoluţiei sistemului de educaţie fizică şi sport
Lipsa motivaţiei. Există, în acest moment, mult prea puţine campanii media de promovare a mişcării şi sportului ca mijloace de educaţie. Sistemul romanesc de invatamant nu promoveaza educatia fizica si sportul ca parte importanta in educatia generala. Intr-un sistem in care lipseste cu desavarsire motivatia practicantului de sport si competitia/rezultatele sportive nu au nici o valoare la trecerea dintr-o treapta educationala sau in analiza portofoliului unui elev/student bun, nu se poate promova practicarea miscarii si a sportului ca moduri de a reusi in viata.
• Lipsa informaţiei. Sunt puţine sau chiar inexistente campaniile de informare privind pericolul neefectuării de exerciţii fizice şi mişcare. Această stare de fapt are ca rezultat o serie de cifre cutremurătoare în ceea ce priveşte starea generală de sănătate a naţiunii.
• Lipsa resurselor financiare. Romania are in comparatie cu celelalte state europene una din cele mai slabe finantari in domeniu. Pe de o parte, criza economică a slăbit puterea financiară a populaţiei, iar pe de altă parte resursele financiare alocate sportului, cu totul insuficiente, sunt factorii determinanţi care ţin populaţia departe de mişcare şi de activităţile sportive.
• Lipsa timpului. Lipsa unor stimulente la locul de muncă şi absenţa unor campanii susţinute pentru atingerea unui echilibru între timpul consumat la muncă şi cel dedicat familiei afectează participarea oamenilor la activităţile sportive.

In materialul urmator vom discuta despre finantare. Va voi prezenta o analiza comparativa intre noi si alte state europene care au definite strategii de dezvoltare si acorda importanta cuvenita sportului. Cum poate Romania dezvolta o industrie a sportului care sa creeze locuri de munca si sa aduca PIB ului o valoare cuantificabila. Ne punem intrebarea, ce sau mai degraba cine are interesul ca Romania sa traiasca in „intuneric” din acest punct de vedere si mai ales pentru ce?!

Comments: no replies

Join in: leave your comment